Quantcast
Φυσικό αέριο: Πόσο έπεσε σήμερα η τιμή του και γιατί - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Πόσο έπεσε σήμερα η τιμή του και γιατί

δημοσιεύτηκε:

Οι αυξημένες εισαγωγές  LNG “έριξαν” σήμερα την τιμή του φυσικού αερίου.

Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία του barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε σήμερα στις 4.03 μμ κατά 3,35% και διαμορφώθηκε στα  134.450 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή του χθες ανήλθε στα 139,113 ευρώ.  Ωστόσο η πιο υψηλή τιμή που σημείωσε εντός της ημέρας ήταν στα 137,750 ευρώ.

Nωρίτερα το hellas.postsen.com  επικαλούμενο δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου (TTF) μειώθηκε το πρωί έως και 9% και διαμορφώθηκε στα 127 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μετά το μεσημέρι ήταν στα 133 ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν χαμηλότερο κατά 4,4% από αυτό που ήταν στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Επίσης το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε πως, σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκονται οι εισροές από τους τρεις τερματικούς σταθμούς LNG της Βρετανίας για την εποχή, ενώ και τα φορτία υγροποιημένου αερίου είναι κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη, σύμφωνα με το hellas.postsen.com

Στο 88% η πληρότητα των αποθηκών

Οι εισαγωγές LNG έχουν “εκτιναχθεί” και η  Ευρώπη επιδιώκει να αναπληρώσει με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου. Ο πρώτος γερμανικός τερματικός σταθμός LNG αναμένεται να προσέλθει αυτή την εβδομάδα στο λιμάνι του Wilhelmshaven. Ενώ οι πρώτες ροές φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν στις 22 Δεκεμβρίου. Περίπου στο 88% είναι η πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή, ενώ το ποσοστό αυτό στη Γερμανία αγγίζει το 94%. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Αναλυτές της Deutsche Bank ανέφεραν ότι η Γερμανία ενδέχεται να μην εφαρμόσει δελτίο στο φυσικό αέριο το 2022 ή το  2023. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η  τιμή των συμβολαίων αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τα επίπεδα των 100 ευρώ, ανά μεγαβατώρα, με κύριες πηγές αβεβαιότητας τον καιρό εν μέσω χειμώνα και τον αντίκτυπο από την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.