Quantcast
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις - Πότε αρχίζει η ψηφιακή δήλωση των αδειών - enikonomia.gr
share

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις – Πότε αρχίζει η ψηφιακή δήλωση των αδειών

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ψηφιακό ωράριο, τη δήλωση των αδειών και το επίκαιρο θέμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας έδωσαν ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης και η διευθύντρια προγραμματισμού και συντονισμού επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής, Αλεξάνδρα Μπρούμου μιλώντας  σε διαδικτυακή εκδήλωση του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ).

Η ψηφιακή δήλωση των αδειών αρχίζει επίσημα την 1η Ιανουαρίου, με πρώτο μήνα υποχρέωσης τον Ιανουάριο και μάλιστα θα δοθεί η δυνατότητα να γίνονται υποβολές και κατά τη διάρκεια του μήνα και όχι απαραίτητα απολογιστικά στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη ψηφιακή υποβολή θα αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων ολόκληρης  της χώρας.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκαν απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων των συμμετεχόντων:

1. Τι συμβαίνει όταν απουσιάζει η σήμανση έναρξης ή λήξης στο σύστημα της κάρτας;

Για αυτούς τους εργαζόμενους, ως έναρξη ή λήξη της απασχόλησης τεκμαίρεται το δηλωμένο ψηφιακό ωράριο. Ωστόσο σε περιπτώσεις συστηματικών τέτοιων παραλείψεων, γίνεται επιτόπιος έλεγχος και ζητούνται εξηγήσεις.

2. Τι θα συμβαίνει αν ο εργαζόμενος αρνείται να χτυπήσει την κάρτα;

Εκεί ο εργοδότης έχει δικαίωμα να προχωρήσει – τηρουμένης της  αρχής της αναλογικότητας – από συστάσεις, μέχρι και λήψη μέτρων, όπως σε κάθε περίπτωση αντισυμβατικής συμπεριφοράς, ενώ η ύπαρξη κανονισμού εργασίας μπορεί να καθορίσει το  επιτρεπτό πλαίσιο.

3. Θα συνεχίσει η υποχρέωση του Ε11;

Συνεχίζουν να υπάρχουν ως υποχρέωση τόσο το βιβλίο αδειών όσο και το Ε11, ωστόσο τείνουν πιθανώς στο μέλλον προς κατάργηση, εφόσον θα αντικατασταθούν από το νέο σύστημα παρακολούθησης αδειών.

4. Τι θα συμβεί σε τυχόν έκτακτες αλλαγές απασχόλησης;

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μεταβολή θα δηλώνεται πάντα εμπρόθεσμα πριν τη μεταβολή και την έναρξη της απασχόλησης, όπως η σχετική διάταξη ορίζει.

5. Τι θα συμβεί με τον έλεγχο σε περίπτωση υπερεργασίας;

Σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν υπάρχει υποχρέωση προαναγγελίας για την υπερεργασία, θα ζητούνται  στοιχεία για το αν έχει γίνει πληρωμή της υπερεργασίας.

6. Θα συνεχιστεί η υποχρέωση του Ε8 για την υποβολή των υπερωριών;

Μέχρι νεοτέρας υφίσταται η υποχρέωση.

7. Πως θα αντιμετωπίζεται η ανανέωση σύμβασης ορισμένου χρόνου;

Θα πρέπει να γίνει υποβολή της λήξης της σύμβασης με το έντυπο Ε7 και στη συνέχεια υποβολή του Ε3 και νέας δήλωσης της ορισμένου χρόνου σύμβασης με το Ε7.

8. Πως θα αντιμετωπίζεται η μετατροπή μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου;

Εφόσον τα μέρη συμφωνούν να μετατρέψουν τη σύμβαση αορίστου χρόνου, ορθό είναι να μην υποβάλλεται λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου Ε7 και να συνεχίζεται η σύμβαση ως αορίστου χρόνου.

9. Τι θα συμβεί με την ετεροχρονισμένη δυνατότητα  υποβολής της μεταβολής του ωραρίου των οδηγών, για οχήματα που υποχρεούνται να έχουν ταχογράφο, με το νέο σύστημα του ψηφιακού ωραρίου;

Αυτή τη στιγμή, δεν καλύπτεται τεχνικά αλλά έχει διαπιστωθεί η αδυναμία και πολύ σύντομα θα δοθεί λύση.

10. Θα έχει τη δυνατότητα η Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει ελέγχους ανατρέχοντας και στο παρελθόν;

Ναι, θα μπορεί ο ελεγκτής να προχωρήσει σε τέτοιους ελέγχους.

11. Επιτρέπεται  το χτύπημα της κάρτας στην ευέλικτη προσέλευση, πριν την έναρξη του δηλωθέντος ωραρίου;

Όχι δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα! Το «χτύπημα» έπεται της έναρξης του ωραρίου και παρατείνει αντίστοιχα τη λήξη του ωραρίου.

12. Πως θα αντιμετωπιστούν θέματα μικρών αποκλίσεων στη σήμανση κάρτας, που οφείλονται σε μαζική προσέλευση εργαζομένων για ανάληψη της εργασίας (σε κλάδους π.χ. όπως στη βιομηχανία);

Υπάρχει η δυνατότητα στους εργοδότες να προμηθευτούν περισσότερες συσκευές Εργάνη card scanner, για να μην υπάρχουν τέτοιες αποκλίσεις. Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου θα αναπτυχθούν στη διαβούλευση, πριν από την ένταξη του στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας.

13. Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται τα χτυπήματα εργαζομένων νωρίτερα από την ώρα έναρξης;

θα πρέπει η ώρα σήμανσης της κάρτας να συμφωνεί με τη δηλωμένη ώρα έναρξης εργασίας και να καταγράφεται στην κάρτα ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Αν ο  εργαζόμενος έρθει λίγο νωρίτερα από την ώρα ανάληψης εργασίας, η σήμανση της κάρτας θα γίνει την ώρα έναρξης της απασχόλησης, όπως έχει δηλωθεί στην οργάνωση το χρόνου εργασίας. Είναι σαφές ότι, κατά τον χρόνο αυτό και μέχρι την σήμανση της κάρτας ο εργαζόμενος δεν πρέπει να  απασχολείται. Διευκρινίζεται ότι, σαν χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά η διεξαγωγή της εργασίας που έχει ανατεθεί στον κάθε εργαζόμενο και όχι ο εύλογος χρόνος προετοιμασίας του, είτε κατά τη μετάβαση, είτε κατά την αποχώρησή του.

14. Με ποιο τρόπο θα γίνεται η διατήρηση των σημάνσεων της κάρτας εργασίας;

Υπάρχει δεκαετής υποχρέωση τήρησης των στοιχείων και ο τρόπος θα είναι οποιαδήποτε νόμιμη μορφή.

15. Θα συνεχίσει η υποχρέωση υποβολής του Ετήσιου Πίνακα Προσωπικού;

Δεν έχει καταργηθεί.

16. Ποιος ο χειρισμός κάποιων πρόσθετων αδειών που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία;

Πέραν των θεσμοθετημένων στο Νόμο αδειών, οποιαδήποτε άδεια προβλέπεται από ατομική σύμβαση, συλλογική σύμβαση εργασίας, απορρέει από κανονισμό ή δημοσιευμένη πολιτική της επιχείρησης, μπορεί να δηλώνεται ως «άλλη άδεια» ή “ωρωάδεια” στο σύστημα αδειών του Εργάνη.

17. Πώς δηλώνεται η έκτακτη απασχόληση 6ης ημέρας σε δηλωμένο 5ήμερο ωράριο;

Βάσει νόμου, υπάρχει υποχρέωση αμοιβής με προσαύξηση 30%, ωστόσο ο νομοθέτης απαγορεύει την απασχόληση για προστασία της ανάπαυσης του εργαζομένου. Η δήλωση της 6ης ημέρας στο ΠΣ Εργάνη, δεν νομιμοποιεί την απασχόληση. Αν, ωστόσο, υπάρχει συμφωνία του εργαζομένου και σχετικός όρος στην ατομική σύμβαση, για 6ήμερη απασχόληση (όταν παρίσταται ανάγκη), να απασχολείται δηλαδή 6 ημέρες την εβδομάδα με 6,40 ώρες ημερησίως, ώστε να εξασφαλίζεται και πάλι η 40ωρη εβδομαδιαία απασχόληση, τότε νόμιμα καλύπτεται η εργασία της 6ης ημέρας.

Στην περίπτωση, αυτή πρέπει να  υποβληθεί η σχετική δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την έναρξη της εβδομάδας εφαρμογής 6ήμερης απασχόλησης. Επίσης, ένας άλλος τρόπος νόμιμης απασχόλησης π.χ. εργασία το Σάββατο στην 5ήμερη απασχόληση, είναι η χορήγηση ρεπό εντός της εβδομάδας, ώστε να τηρείται η 5ήμερη-40ωρη απασχόληση. Είναι σαφές ότι, πρέπει να υποβληθεί η σχετική δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας, για την αλλαγή των ημερών εργασίας.

18. Τι συμβαίνει αν δηλώθηκε εκ παραδρομής ψηφιακό ωράριο σε διευθυντικά στελέχη;

Αν ο εργαζόμενος πληροί τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί στην οικεία υπουργική απόφαση, για να χαρακτηριστεί ένα πρόσωπο διευθυντικό στέλεχος ή πρόσωπο εμπιστοσύνης και αναγράφεται η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους, χωρίς να αναγράφεται ωράριο εργασίας στην ατομική σύμβαση εργασίας, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα, με αυτή την εκ παραδρομής υποβολή.

19. Στην απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας θα συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι με μη σταθερό τόπο εργασίας, όπως οδηγοί, φύλακες, συντηρητές και τεχνικοί;

Από την απογραφική διαδικασία δεν εξαιρείται κανένας εργαζόμενος. Για τα ζητήματα της εφαρμογής κάρτας θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες, κατόπιν διαβούλευσης με τον κάθε κλάδο.

20. Πώς και από ποιον θα δηλώνεται ψηφιακό ωράριο για τους οδηγούς των ΚΤΕΛ;

Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν από το Υπουργείο, για αυτό το σύνθετο θέμα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.