Quantcast
ΓΓΔΕ: Χωρίς ΦΠΑ η δωρεά βιβλίων - enikonomia.gr
share

ΓΓΔΕ: Χωρίς ΦΠΑ η δωρεά βιβλίων

δημοσιεύτηκε:

Με αφορμή  δημοσιεύματα σχετικά  με το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη δωρεά από ιστορικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, των βιβλίων που δεν θα πουληθούν λόγω παύσης λειτουργίας της επιχείρησης, σε φορείς φιλανθρωπικού ή κοινωφελούς σκοπού, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ η δωρεά αυτή δεν υπόκειται σε ΦΠΑ εφόσον τα δωριζόμενα δεν είναι κατάλληλα προς πώληση ή αξιοποίηση ιδίως λόγω λαθών ή ελαττωμάτων ή ελλείψεων στη συσκευασία, την επισήμανση ή το ζύγισμα, ή λόγω απόσυρσης από την αγορά κτλ και οι αποδέκτες είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν αποδεδειγμένα φιλανθρωπικό ή κοινωφελή σκοπό.

Επιπρόσθετα, η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση καθορίζει τις υποχρεώσεις των δωρητών και των αποδεκτών καθώς και τη διαδικασία που θα πρέπει να τηρηθεί.

Εξάλλου, η διάθεση μεγάλου αριθμού βιβλίων σε φορείς φιλανθρωπικού ή κοινωφελούς σκοπού, παρέχει πρόσβαση στη μάθηση και την ενημέρωση σε μεγάλο αριθμό πολιτών που αδυνατεί να διαθέσει χρηματικά ποσά για την αγορά τους, ιδίως ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, μετά από επικοινωνία της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ουδέποτε ανέκυψε κάποιο ζήτημα αναφορικά με την διενέργεια της εν λόγω δωρεάς από τις Υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.