Quantcast
Ηλεκτρονικά η παρακράτηση του ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρονικά η παρακράτηση του ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Εγκύκλιος ενημερώνει για τον κωδικό «404» στον οποίο θα εμφανίζεται ο «φόρος που έχει δεσμευτεί μέσω τραπεζών» στο νέο έντυπο δήλωσης του ΦΠΑ, το οποίο θα υποβάλλεται από όλους τους υπόχρεους μετά την 1η Οκτωβρίου.

Ο σχετικός νόμος έχει ήδη ψηφιστεί και το μόνο που εκκρεμεί είναι η παροχή των οδηγιών εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στον κωδικό «404» θα καταχωρούνται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά τον χρόνο εξόφλησης των συναλλαγών προκειμένου να αποδοθούν στην εφορία.

Επίσης στην εγκύκλιο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, πέρα από την προσθήκη του νέου κωδικού για την άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες, δίνει οδηγίες και για τον τρόπο συμπλήρωσης του νέου εντύπου. Για παράδειγμα, με τη συμπλήρωση του κωδικού 503, ο φορολογούμενος μπορεί να διεκδικήσει άμεση κατάθεση του πιστωτικού ΦΠΑ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει:

«Στον κωδικό 503 γράφετε ποσό μόνο όταν επιθυμείτε να σας επιστραφεί. Η αναγραφή ποσού στον κωδικό αυτό καταχωρείται ως αίτηση επιστροφής και δεν μπορεί να μεταφερθεί προς έκπτωση στην επόμενη φορολογική περίοδο. Το ποσό του κωδικού αυτού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που υφίσταται δικαίωμα έκπτωσης για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο. Επισημαίνεται ότι εφόσον συμπληρωθεί ο κωδικός αυτός πρέπει να συμπληρωθεί και ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Η υποβολή της αίτησης επιστροφής με ηλεκτρονικό τρόπο πρόκειται σύντομα να υιοθετηθεί. Έως την υλοποίηση αυτής ο υποκείμενος προκειμένου να ζητήσει επιστροφή εξακολουθεί να υποβάλλει έντυπη αίτηση στη Δ.Ο.Υ. που υποβάλλεται η δήλωση».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.