Quantcast
Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιες αλλαγές έρχονται στους λογαριασμούς για κακοπληρωτές, ευάλωτους και πολύτεκνους - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιες αλλαγές έρχονται στους λογαριασμούς για κακοπληρωτές, ευάλωτους και πολύτεκνους

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “μπλόκο” στους στρατηγικούς κακοπληρωτές  των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται πως θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό τους, διότι αυτό επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης  στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με τον νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους»  είχε επισημάνει ο κ. Σκυλακάκης.

Εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός αναφέρθηκε στους κανόνες που έχουν καθιερωθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές λογαριασμών ρεύματος και τους οποίους εκμεταλλεύονται οι κακοπληρωτές, που έχουν βρει τρόπο να αφήνουν φέσια στους παρόχους χωρίς να αντιμετωπίζουν την ποινή της απενεργοποίησης του μετρητή τους.

Τι είχε προτείνει η ΡΑΕ

Υπενθυμίζεται πως πριν από 3 χρόνια η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) είχε προτείνει να εφαρμοστεί ένα σύστημα «Τειρεσίας» για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για το «Debt Flagging» το οποίο θα τηρούσε ο ΔΕΔΔΗΕ και σύμφωνα με αυτό θα επισημαίνονταν με «κόκκινο» οι πολίτες που είχαν απλήρωτους λογαριασμούς και με «πράσινο» οι συνεπείς.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Ρυθμιστή, ο προμηθευτής, εφόσον παρερχόταν και η δεύτερη προθεσμία πληρωμής της οφειλής, τότε αυτόματα θα ενεργοποιούσε  την εντολή αποκοπής της παροχής.

Ρεύμα: Tο νέο μοντέλο για το τιμολόγιο των πολύτεκνων οικογενειών

Έρχεται νέο ειδικό τιμολόγιο ρεύματος  για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως  είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης,.

 Δηλαδή αναμένεται πως θα υπάρξει επαναφορά ειδικού τιμολογίου ρεύματος διότι κάτι αντίστοιχο ίσχυε το 2018. Μάλιστα εκτιμάται πως ο σχεδιασμός του εν λόγω τιμολογίου θα γίνει από την αρχή και θα είναι στα πρότυπα  του Κοινωνικού Τιμολογίου.  Ωστόσο παραμένουν  να κλειδώσουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το όριο κατανάλωσης μέχρι το οποίο θα ισχύουν οι χαμηλές τιμές.

Την ίδια ώρα είχε προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις  στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. «Θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες» είχε επισημάνει ο κ. Σκυλακάκης. 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.