Quantcast
Kαλάθι Χριστουγέννων: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει - Τι θα γίνει με το "καλάθι του Άγιου Βασίλη" - enikonomia.gr
share

Kαλάθι Χριστουγέννων: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει – Τι θα γίνει με το “καλάθι του Άγιου Βασίλη”

δημοσιεύτηκε:

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι των Χριστουγέννων». Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι, βασιλόπιτα και γλυκίσματα όπως σοκολατοειδή και άλλα είδη ωστόσο εκτός καλαθιού θα είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες.

Το μέτρο εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί από την Τέταρτη 12 Δεκεμβρίου και να διαρκέσει έως τις 3 Ιανουαρίου και ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να συγκρατηθούν οι τιμές τουλάχιστον στα πιο δημοφιλή τρόφιμα της περιόδου. Επίσης επισημαίνεται πως στο καλάθι θα πρέπει να συμμετάσχουν τα σουπερμάρκετ που έχουν τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ. Το «καλάθι του Άγιου Βασίλη» όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστεί και φέτος και θα περιλαμβάνει παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.

Ακρίβεια: «Κόφτη» και στις αγορές τροφίμων βάζουν οι μισοί Έλληνες

Κόφτη και στις αγορές τροφίμων σκέφτονται να βάλουν ή βάζουν ήδη μισοί Έλληνες καθώς η ακρίβεια αδειάζει το πορτοφόλι. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του  Focus Bari:

  • Οι καταναλωτές αναγκάζονται να κόψουν από τα βασικά είδη για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας.
  • Οι μισοί Έλληνες δηλώνουν πως τους επόμενους 12 μήνες  θα δαπανήσουν λιγότερα χρήματα για την αγορά τροφίμων  και ποτών . Το αντίστοιχο διεθνές ποσοστό είναι μόλις 24%, δηλαδή 1 στους 4 καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Έλληνες καταναλωτές ψαλιδίζουν τα εξής:

  • Το 56% δηλώνει πως  θα περιορίσει τα οικιακά είδη/είδη υγιεινής
  • Το 3%  αναφέρει πως βάλει “μαχαίρι” σε είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς
  • Το 79% τα παιχνίδια /παζλ/βιβλία
  • Και το 83% ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ

Τι λένε οι καταναλωτές 

Για την ακρίβεια μίλησαν στην κάμερα του ΣΚΑΙ οι καταναλωτές. Όπως είπαν προσπαθούν να γεμίσουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ με φθηνότερα προϊόντα  είτε με προσφορές  είτε κόβοντας και από τα  απολύτως απαραίτητα. Επίσης επεσήμαναν πως για αυτούς οι αγορές είναι ένα είδος πολυτελείας γιατί φροντίζουν να γεμίζει τουλάχιστον το τραπέζι το καθημερινό αλλά και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το οποίο υπολογίζουν ότι αυτό  φέτος θα είναι ακριβότερο κατά 10% με 20 %.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.