Quantcast
Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα θα αυξηθούν μετά την αναπροσαρμογή του - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα θα αυξηθούν μετά την αναπροσαρμογή του

δημοσιεύτηκε:

Μια σειρά από επιδόματα θα αυξηθούν από το 2023 με τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος είναι στα 713 ευρώ  και μερικά από τα επιδόματα που θα αυξηθούν από το νέο έτος είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • το ειδικό εποχικό επίδομα,
  • το βοήθημα ανεργίας των αυτοτελώς  αυτοαπασχολουμένων
  • και το βοήθημα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων
  • το επίδομα επίσχεσης εργασίας

Τι εξετάζεται για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων

Το επίδομα για τους μακροχρόνια άνεργους επειδή δεν συνδέεται με το κατώτατο μισθό δεν θα αυξηθεί και θα παραμένει αμετάβλητο στα 200 ευρώ. Ωστόσο στις  σκέψεις της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί και το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκςης  ανακοίνωσε στην 86η ΔΕΘ  τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Όπως είπε «Με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023» τόνισε με έμφαση.

Στο θέμα του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε και ο  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε για τον κατώτατο μισθό, « η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου και θα τελειώσει μέσα σε 3 με 3, 5 μήνες», είπε  και πρόσθεσε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του χρόνου.

Μετά εξήγησε  ποια είναι διαδικασία για να γίνει μια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. « Θα προηγηθεί μια διαδικασία διαβούλευσης με  τους  κοινωνικούς εταίρους, με τα επιστημονικά τους Ινστιτούτα, με την Τράπεζα της Ελλάδας, με το ΚΕΠΕ και με μια επιστημονική πενταμελή Επιτροπή.  Στη συνέχεια έρχεται ο υπουργός Εργασίας κάνει πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο. Και το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει την αύξηση. Εμείς δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Από την μια πλευρά βεβαίως θα λάβουμε υπόψη τις αντοχές της οικονομίας  και των επιχειρήσεων, αλλά από την άλλη θα λάβουμε υπόψη και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων», είπε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.