Quantcast
Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί μετά τη Πρωτοχρονιά - Τα επικρατέστερα σενάρια και τι εξετάζεται για τις τριετίες - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί μετά τη Πρωτοχρονιά – Τα επικρατέστερα σενάρια και τι εξετάζεται για τις τριετίες

δημοσιεύτηκε:

Διάφορα σενάρια για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο θα γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου που επηρεάζει τις αποδοχές των 700 χιλιάδων εργαζομένων και η τελική απόφαση για την νέα αναπροσαρμογή του θα ληφθεί στα τέλη Απριλίου από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πάντως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου 20223. Όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, «με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023».

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για την νέα αύξηση

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

Πρώτο σενάριο 

Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό είναι να αυξηθεί στα 750,78 ευρώ με 752 ευρώ μικτά από 713 ευρώ μικτά που είναι σήμερα.  Δηλαδή οι εργαζόμενοι να δουν μια αύξηση μεταξύ 5,3% και 5,5%. Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε αυτό σημαίνει πως ο νέος κατώτατος μισθός της χώρας μας θα φθάσει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τα μνημόνια.

Δεύτερο σενάριο

‘Ένα άλλο σενάριο για τον κατώτατο μισθό είναι να αυξηθεί στα 755 ευρώ μικτά ή και στα 762 ευρώ μικτά από 713 ευρώ μικτά που είναι σήμερα. Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι θα δουν μια αύξηση μεταξύ 6% και 7 %.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας ΙΝΕ- ΓΣΕΕ

Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που εξακολουθούν να ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών καθιστούν δύσκολο τις όποιες αυξήσεις  να αντισταθμίσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των μισθών που στις κατώτατες αποδοχές φτάνει το 19%, όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας ΙΝΕ- ΓΣΕΕ. Στους μισθούς μέχρι 1.100 ευρώ οι απώλειες είναι από 9% έως 14%, ενώ στις υψηλότερες αμοιβές, πάνω από 1.100 ευρώ οι απώλειες είναι έως 11%.

Κατώτατος μισθός: Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης

Πιο υψηλός κατά 40% είναι ο μέσος κατώτατος μισθός των εργαζομένων στην Ευρωζώνη από ό,τι  στην Ελλάδα. Επίσης επισημαίνεται πως η χώρα μας έχει επίπεδο πληθωρισμού 16% το 11 μηνο του 2022, ποσοστό υψηλότερο από την  Ευρωζώνη.

Τριετίες: Πότε θα “ξεπαγώσουν”

Αξιοσημείωτο είναι δε, πως ενδέχεται να ξεπαγώσουν από το 2024 και οι τριετίες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται πως ο  μνημονιακός νόμος του 2012 (ν. 4093/2012)  αναφέρει πως πως « έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.