Quantcast
Κατώτατος μισθός: Τι σημαίνει αύξηση στα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους - Πώς επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Τι σημαίνει αύξηση στα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους – Πώς επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Τρίτη θα παραλάβει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης την μελέτη του ΚΕΠΕ για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το οποίο έχει λάβει υπόψη τα υπομνήματα όλων των αρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα  με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα,  την Παρασκευή, 3 Μαρτίου ο κ. Χατζηδάκης θα κάνει εισήγηση για αύξηση του κατώτατου μισθού στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA τα επικρατέστερα σενάρια για την νέα αύξηση του κατώτατου είναι τα εξής:

Τα σενάρια

Πρώτο  σενάριο

Το πρώτο σενάριο για τον κατώτατο είναι να υπάρξει μια αύξηση που θα κυμαίνεται από 7,75% έως 9,6%. Δηλαδή να αυξηθεί από 55,2 ευρώ έως και 68,4 ευρώ και να διαμορφωθεί μεταξύ των 768 ευρώ και των 781 ευρώ μεικτά.

Δεύτερο σενάριο 

Το άλλο σενάριο είναι να αυξηθεί στα 800 ευρώ ο κατώτατος. Δηλαδή να αυξηθεί κατά 12,2%.  Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 87 ευρώ.

Για το θέμα του κατώτατου μισθού μίλησε στο MEGA ο εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος.

«Το καλό σενάριο είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ μεικτά. Από όσο αναφέρουν οι πληροφορίες, σίγουρα η αύξηση του κατώτατου θα κινηθεί στα 7, 75% για να είναι αντίστοιχη με την αύξηση των συντάξεων», τόνισε.

Και επεσήμανε πως εάν ο κατώτατος αυξηθεί στα 800 ευρώ, τότε « θα υπάρξει και ένα σενάριο μείωσης των αντίστοιχων εισφορών. Εκεί χρειάζεται και λίγο προσοχή γιατί έχουν μειωθεί κατά κύριο λόγο οι εισφορές που αντιστοιχούσαν σε  υπέρ τρίτων τμήματα ποσών που χορηγούνταν ως μη μισθολογικό  κόστος. Και εάν πάμε σε περαιτέρω μείωση των εισφορών θα πρέπει να ακουμπήσουμε τις εισφορές για τις κύριες συντάξεις ή για την υγειονομική περίθαλψη ή ξανά για τις επικουρικές συντάξεις», συμπλήρωσε.

Επίσης ρωτήθηκε πόσο θα μειωθούν οι εισφορές. « Εάν συνεχίσουμε το μοντέλο της προηγούμενης περιόδου μπορεί να είναι από 0,5% έως και 0, 6%. Αυτό αφορά κυρίως μείωση εισφορών που χορηγούνται σήμερα στον ΟΑΕΔ είτε για κατάρτιση είτε για επιδοτούμενα προγράμματα. Αυτήν την περίοδο ευτυχώς επιδοτούνται από άλλες πηγές. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει την ευελιξία να μειώσει τις εισφορές από αυτόν τον κουμπαρά», σημείωσε.

«Εάν πάμε στο σενάριο που ο κατώτατος μισθός ακουμπήσει τα 800 ευρώ σίγουρα θα συνοδευτεί από μείωση των εισφορών. Γιατί μια τόσο μεγάλη αύξηση του μεικτού κατώτατου μισθού επηρεάζει πάρα πολύ τα δεδομένα και των εργοδοτών αλλά σε δεύτερη φάση επηρεάζει και τα φορολογικά δεδομένα», είπε μεταξύ άλλων.

Νέα αύξηση του κατώτατου: Πώς επηρεάζεται το επίδομα ανεργίας

Με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει 1η Απριλίου θα αυξηθεί και το επίδομα ανεργίας. Αναλυτικά:

  • Εάν το επίδομα αυξηθεί 7,75% τότε θα διαμορφωθεί στα 471,95 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα
  • Εάν το επίδομα αυξηθεί 9,6% τότε θα ανέλθει στα 480 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα
  • Εάν το επίδομα αυξηθεί 12,2% τότε θα ανέλθει στα 491,40 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα

 

 

 

Για το θέμα του κατώτατου μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και στη Real news.  «Δεν περιμέναμε τις εκλογές για να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Τον έχουμε ήδη αυξήσει δύο φορές», υποστηρίζει στη Realnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι θα είναι δίκαιη και σημαντική. Ο Κ. Χατζηδάκης αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Αυτό είναι πολύ καλό νέο τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους συνεπείς εργοδότες, που θα επιβραβευθούν πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές» είπε.

Στην ερώτηση πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι θα  είναι πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. «Στο υπουργικό συμβούλιο,  θα εισηγηθώ το ποσοστό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Διότι, θυμίζω, δεν περιμέναμε τις εκλογές, για να τον αυξήσουμε. Τον έχουμε ήδη αυξήσει δύο φορές. Από τα 650 ευρώ που τον παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον πήγαμε στα 713 ευρώ πέρυσι. Και τώρα ακολουθεί η τρίτη αύξηση, η οποία θα είναι δίκαιη και σημαντική. Δίκαιη, διότι έχουμε στο μυαλό μας την προστασία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Και σημαντική διότι πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό!» απάντησε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.