Quantcast
Κόκκινα δάνεια : Οι 8 βασικές ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Κόκκινα δάνεια : Οι 8 βασικές ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Τις οκτώ βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών  Κωστής Χατζηδάκης και κάλεσε την αντιπολίτευση να δηλώσει αν θα τις καταψηφίσει.

Όπως είπε με το νέο νομοσχέδιο επέρχεται:

 • Επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε τις σχετικές θετικές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
 • Θέσπιση για πρώτη φορά υποχρεώσεων ενημέρωσης τους servicers. «Θα καταψηφίσετε τη λειτουργία πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών μέχρι τις 31 Μαρτίου, για την οποία ενοχλούνται οι servicers; Θα καταψηφίσετε τα πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ και το κλείσιμο για όσους δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία;
 • Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Προβλέπεται μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων στο 3%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έως 28% κούρεμα του χρέους.
 • Υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τους ευάλωτους.
 • Παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα. Στόχος είναι να έρχεται νωρίτερα η δεύτερη ευκαιρία.
 • Διεύρυνση του πεδίου των εταιρειών παροχής πιστώσεων στα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια. Με τη ρύθμιση δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους καταναλωτές, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και με την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
 • Επέκταση του συστήματος IRIS για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ χωρίς προμήθεια, πρωτοβουλία που βοηθά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 • Άμεση ανακοίνωση των παραβάσεων που διαπιστώνει η ΤτΕ και των ποινών που επιβάλλει.

Απαντώντας σε αναφορές στελεχών της αντιπολίτευσης για έλλειψη ενδιαφέροντος για τους ευάλωτους και την πρώτη κατοικία ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι – πέρα από το φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικίας και τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλών στην ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ – υπάρχουν άλλες 6 επιμέρους δυνατότητες που είναι:

 • Οι διμερείς συμβάσεις με τράπεζες και servicers.
 • Ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
 • Το ενδιάμεσο -για την περίοδο μέχρι να συσταθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης- πρόγραμμα επιδότησης για ευάλωτα νοικοκυριά.
 • Το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου από τις τράπεζες το οποίο -όπως ανέφερε- απευθύνεται σε 50.000 συμπολίτες μας, αλλά από αυτούς έχουν ενταχθεί μόνο 7.000. Οι υπόλοιποι 43.000 αρνήθηκαν, καθώς το πρόγραμμα απαιτούσε άρση του απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών.
 • Το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
 • Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που εξασφαλίζει στους άστεγους σπίτι με πληρωμένο ενοίκιο και δουλειά.

Ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε εξάλλου τα στοιχεία για το ύψος του ιδιωτικού χρέους, που είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, τη βελτίωση σε σχέση με το ληξιπρόθεσμο χρέος από το 2019, το πλήθος των ρυθμίσεων που επιτυγχάνονται διαψεύδοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Ενώ επανέλαβε τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Δημόσιο είχε μεγαλύτερο όφελος (33,4 δισ.) σε σχέση με τις απώλειες (30,9 δισ.), καταρρίπτοντας επίσης τις σχετικές αναφορές.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τους ευάλωτους αλλά να μην ξεχνάμε αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και εκείνους που ενώ πιέζονται εξακολουθούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.