Quantcast
«Κόκκινο» έχει χτυπήσει το voucher έως 600 ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό - Η προθεσμία για τις αιτήσεις και οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει το voucher έως 600 ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό – Η προθεσμία για τις αιτήσεις και οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις επιταγές (voucher) έως και 600 ευρώ σε εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού: Ήδη ο αριθμός των αιτήσεων έχει υπερβεί τις 110.000 και προσεγγίζει με γοργούς ρυθμούς τον αριθμό του συνόλου των δικαιούχων που είναι 170.000. Η υποβολή των αιτήσεων σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται έως και τις 8 Ιουλίου, ενώ οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι πρώτες επιταγές έχουν ήδη εκδοθεί και έχουν σταλεί τα σχετικά sms στα κινητά των εκπαιδευτικών οι οποίοι αγοράζουν κανονικά τον εξοπλισμό που επιθυμούν. Αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.

Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο

Την επιταγή που η βασική της αξία είναι 200 ευρώ ορισμένες οικογένειες θα την λάβουν «τριπλή» -που είναι και το πλαφόν- αν για παράδειγμα και οι δύο σύζυγοι ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, είναι πυρόπληκτοι και έχουν παιδί φοιτητή ή φοιτήτρια.

H συγκεκριμένη οικογένεια που πληροί τις προϋποθέσεις για τρία voucher των 200 ευρώ, έχει επίσης την δυνατότητα να διαθέσει το σύνολο του ποσού των 600 ευρώ, και τα τρία voucher δηλαδή, για την αγορά μιας συσκευής. Τις επιταγές αξίας έως και 600 ευρώ για την αγορά tablet, laptop ή desktop μπορούν να διεκδικήσουν και εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα.

Ήδη οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», για να λάβουν την επιταγή έως και 600 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού υποβάλλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://beneficiary.digital-access.gov.gr/.

Ποια είναι η διαδικασία για την αίτηση 

Η πλατφόρμα του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», απευθύνεται σε: α) εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, και β) οικογένειες οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 έως και την 13η Αυγούστου 2021 και οι οποίες έχουν εξαρτώμενα μέλη που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Αφού η αίτησή τους εγκριθεί, οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν αναφορικά με την επιταγή τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο το οποίο δήλωσαν στην αίτησή τους. Οι επιταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2022 για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.

επιταγή- voucher

Τα Μητρώα Εγκεκριμένων Προμηθευτών και Εγκεκριμένου Εξοπλισμού βρίσκονται διαθέσιμα στην ιστοσελίδα  https://www.ktpae.gr.

Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές είτε για την κάλυψη του συνολικού κόστους του εξοπλισμού της επιλογής τους είτε για την κάλυψη μέρους του συνολικού κόστους, εφόσον αυτό ξεπερνά την αξία των διαθέσιμων επιταγών.

Οι οικογένειες με περισσότερους από έναν ωφελούμενους μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και τρεις επιταγές για την αγορά μίας μοναδικής συσκευής, εφόσον το επιθυμούν.

Επιλέξιμος Εξοπλισμός και Υπηρεσίες

Σχετικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» αναφέρονται στην ΚΥΑ  48765/2022 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ: Τι προβλέπει λοιπόν, μεταξύ άλλων, η απόφαση;

Ορίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμου εξοπλισμού:

(1) Κατηγορία 1: φορητές ταμπλέτες (tablets).

(2) Κατηγορία 2: φορητοί υπολογιστές (notebooks, laptops, chromebooks, 2 in 1).

(3) Κατηγορία 3: σταθεροί υπολογιστές (desktops, allin-one).

Οι ελάχιστες προδιαγραφές της κατηγορίας 1, όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποχρεωτικές συνοδευτικές υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:

(1) Μέγεθος οθόνης: ≥ 9.6″.

(2) Μνήμη RAM: ≥ 2GB.

(3) Χωρητικότητα: ≥ 32GB.

(4) Εμπρόσθια και οπίσθια κάμερα, μικρόφωνο.

(5) Συνδεσιμότητα: τουλάχιστον ασύρματη σύνδεση Wi-Fi & Bluetooth.

(6) Λειτουργικό Σύστημα με υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας και προεγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet browser).

(7) Εργοστασιακή εγγύηση τουλάχιστον δύο (2) ετών.

(8) Τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού στην Ελλάδα. Τηλεφωνική υποστήριξη (call center) στην ελληνική γλώσσα.

(9) Συμβατότητα με εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams, Webex, Zoom).

(10) Συσκευή καινούργια και όχι τύπου Refurbished.

(11) Ο εξοπλισμός θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεται μαζί με λογισμικό για προστασία από ιούς (antivirus) και ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet security).

Οι ελάχιστες προδιαγραφές της κατηγορίας 2, όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποχρεωτικές συνοδευτικές υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:

(1) Μέγεθος οθόνης: ≥ 11.6″.

(2) Μνήμη RAM: ≥ 4GB.

(3) Επεξεργαστής με τουλάχιστον 2 πυρήνες.

voucher

 

(4) Χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου: ≥ 128GB, τύπου eMMC/Flash/SSD (ειδικά για Chromebooks: χωρητικότητα ≥ 32GB, για 2 in 1 > 64GB).

(5) Εμπρόσθια κάμερα, μικρόφωνο.

(6) Συνδεσιμότητα: τουλάχιστον ασύρματη σύνδεση Wi-Fi & Bluetooth.

(7) Λειτουργικό Σύστημα με υποστήριξη της Ελληνικής Γλώσσας και προεγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet browser).

(8) Εργοστασιακή εγγύηση τουλάχιστον δύο (2) ετών.

(9) Τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού στην Ελλάδα. Τηλεφωνική υποστήριξη (call center) στην ελληνική γλώσσα.

(10) Συμβατότητα με εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams, Webex, Zoom).

(11) Συσκευή καινούργια και όχι τύπου Refurbished.

(12) Φυσικό πληκτρολόγιο με ελληνικούς ή/και αγγλικούς χαρακτήρες.

(13) Ο εξοπλισμός θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεται μαζί με λογισμικό για προστασία από ιούς (antivirus) και ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet security).

Οι ελάχιστες προδιαγραφές της κατηγορίας 3, όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποχρεωτικές συνοδευτικές υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:

(1) Μνήμη RAM: ≥ 4GB.

(2) Επεξεργαστής με τουλάχιστον 4 πυρήνες.

(3) Χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου: ≥ 128GB, τύπου eMMC/Flash/SSD.

(4) Η κεντρική μονάδα δύναται να είναι επιλέξιμο προϊόν είτε από μόνη της, είτε σε συνδυασμό με οθόνη, ποντίκι, κάμερα, Headset (ή ενσωματωμένα ηχεία στην περίπτωση του ΑΙΟ) και πληκτρολόγιο.

(5) Συνδεσιμότητα: τουλάχιστον ασύρματη σύνδεση Wi-Fi & Bluetooth.

(6) Λειτουργικό Σύστημα με υποστήριξη της Ελληνικής Γλώσσας και προεγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet browser).

(7) Εργοστασιακή εγγύηση τουλάχιστον δύο ετών.

(8) Τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού στην Ελλάδα. Τηλεφωνική υποστήριξη (call center) στην ελληνική γλώσσα.

(9) Συμβατότητα με εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams, Webex, Zoom).

(10) Συσκευή καινούργια και όχι τύπου Refurbished.

(11) Φυσικό πληκτρολόγιο με ελληνικούς ή/και αγγλικούς χαρακτήρες (εφόσον διατίθεται στο πακέτο).

(12) Οθόνη ≥ 21”, χωρίς ενσωματωμένο TV tuner (εφόσον διατίθεται στο πακέτο).

(13) Ο εξοπλισμός θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεται μαζί με λογισμικό για προστασία από ιούς (antivirus) και ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet security).

Περιορισμοί στη χρήση των επιταγών

Τίθενται τα ακόλουθα όρια – περιορισμοί στη χρήση των επιταγών για την αγορά επιλέξιμου εξοπλισμού.

(1) Το ύψος της δημόσιας επιχορήγησης ανά προμηθευόμενη συσκευή στο πλαίσιο του Προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια ευρώ (600€). Σε όρους εξαργύρωσης επιταγών, τίθεται άνω όριο τριών (3) επιταγών για την αγορά μίας (1) και μόνο υπολογιστικής συσκευής που εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.

(2) Δεν μπορεί να εξαργυρωθεί μία (1) και μόνο επιταγή για την αγορά άνω της μίας (1) υπολογιστικών συσκευών (για παράδειγμα για την αγορά δύο (2) tablets).

(3) Για την εφαρμογή των παραπάνω, στην έννοια της συσκευής συμπεριλαμβάνεται τόσο η κυρίως συσκευή, όσο και ο περιφερειακός εξοπλισμός/ συνοδές υπηρεσίες, όπου τα τελευταία προβλέπονται και είναι επιλέξιμα.

Δεν απαγορεύεται ο συνδυασμός επιταγών διαφορετικών δικαιούχων στο πλαίσιο μίας (1) συναλλαγής λιανικής.

Ο εξοπλισμός θα πρέπει να διατίθεται στις συνήθεις τιμές αγοράς. Ο Φορέας Υλοποίησης μπορεί να μην κάνει δεκτή συναλλαγή και να αρνηθεί την πληρωμή σε περιπτώσεις που κριθεί ότι ο επιχορηγούμενος εξοπλισμός έχει υπερτιμολογηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο Φορέας Υλοποίησης μπορεί να ελέγχει το εύλογο του κόστους με κάθε πρόσφορο μέσο, πριν ή και μετά τη διενέργεια της συναλλαγής.

Υπεύθυνος για την τήρηση των ελάχιστων απαιτήσεων και προδιαγραφών του εξοπλισμού είναι ο Προμηθευτής που μεταπωλεί τον εξοπλισμό στους Δικαιούχους, λαμβάνει την επιταγή και θα αιτηθεί την πληρωμή της από το Πρόγραμμα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.