Quantcast
Κτηματολόγιο: Όλες τις πληροφορίες για τις 10  εκκρεμότητες που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες  ακινήτων - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Όλες τις πληροφορίες για τις 10  εκκρεμότητες που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες  ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Όλες τις πληροφορίες  με τις 10  εκκρεμότητες-πληγές  του Κτηματολογίου, ώστε οι  ιδιοκτήτες  ακινήτων να γνωρίζουν πως θα κινούνται  με  ασφάλεια μέσα από το σκηνικό που διαμορφώνεται, παρουσιάζει η εφημερίδα   “ΤΑ ΝΕΑ”.

Αναλυτικά:

1.Επιβολή προστίμου:

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν πρόστιμα ούτε το 2023 οι ιδιοκτήτες  που δεν έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο.

2. Τα 170.000 ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”  σχεδιάζεται να δοθεί ανάσα 1 έτους για τους ιδιοκτήτες  170.000 ακινήτων “αγνώστου ιδιοκτήτη”, προκειμένου να μην περιέλθουν στο δημόσιο.

3. Κτηματολογικός Διαμεσολαβητής 

Είναι οι δικηγόροι που θα έπιαναν δουλειά από την 1η Απριλίου  2022  για να επιλύουν κτηματολογικές  διαφορές . Σύμφωνα με τις πηγές του Κτηματολογίου, η υλοποίηση  του σχεδιασμού δεν έχει προχωρήσει, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο πότε- και εάν θα εφαρμοστεί ο νέος θεσμός.

4.Επιτροπές Ενστάσεων 

Ο αριθμός των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο ανέρχεται σε 200.000, ενώ  αναμένεται να προστεθούν άλλες 500.000. Η μη εξέταση των ενστάσεων σημαίνει μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις και τις αγοραπωλησίες  ακινήτων -κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχει εμπλοκή του Δημοσίου.

5. Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών  

Έχουν υποβληθεί,  σύμφωνα με την εφημερίδα, 330.000 αντιρρήσεις. Αυτές αναμένεται να εξεταστούν από 100  Επιτροπές (ο αριθμός τους σχεδιάζεται να αυξηθεί).  Σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες  εκτιμήσεις,  η εξέταση των αντιρρήσεων θα ολοκληρωθεί σε 2 έως 3 χρόνια που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ενδέχεται  να έχει καθυστερήσεις κατά μια 5ετία.

6.  Υποστελέχωση  των Κτηματολογικών Γραφείων 

7. Είσπραξη «κτηματόσημου» από τα παλιά προγράμματα που εκκρεμεί από το 2007.

8.Είσπραξη  αναλογικού τέλους 1 τοις χιλίοις.

Αν και το θέμα της πληρωμής  παραμένει -τυπικά  τουλάχιστον  ανοιχτό, πηγές  που γνωρίζουν καλά το θέμα  ισχυρίζονται  πως τελικά δεν θα εισπραχθούν τα σχεδόν  300 εκατ. ευρώ

9.Επαναχωροθέτηση Μυτιλήνης, Χίου και Λευκάδας.

10.Χαμηλή συμμετοχή σε Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Αργοσαρωνικό στο Κτηματολόγιο.

Ακολουθούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού (38%)  οι Κυκλάδες, η Λήμνος και η Μυτιλήνη, όπου οι μισοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.