Quantcast
Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Τι αλλάζει στο μοντέλο επιδοτήσεων - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Τι αλλάζει στο μοντέλο επιδοτήσεων – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

δημοσιεύτηκε:

Μια προσωρινή αλλαγή έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο μοντέλο των νέων κρατικών επιδοτήσεων που αφορά τους λογαριασμούς  ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό που αλλάζει είναι πως οι κρατικές επιδοτήσεις θα είναι διμηνιαίες και όχι μηνιαίες όπως ήταν έως τώρα. Δηλαδή αυτές θα ισχύουν για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων και όχι μόνο για τον μήνα Μάιο, όπως αναμενόταν. Σημειώνεται δε πως οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου  και διαμορφώνονται ως εξής.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι 

Την πιο αυξημένη κρατική επιδότηση ρεύματος, δηλαδή  50 ευρώ/MWh από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών θα λάβουν για αυτό το δίμηνο τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) . 

Ωστόσο στους χαμένους του νέου μοντέλου επιδοτήσεων  αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος εντάσσονται οι εμπορικοί καταναλωτές και οι βιομηχανίες καθώς δεν θα επιδοτηθούν καθόλου. Ενώ πολύ μικρό ποσό κρατικής επιδότησης ευρώ, δηλαδή 15/MWh θα πάρουν όσοι κάνουν μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, και οι αγρότες. Ενώ το ίδιο ποσοστό επιδοτήσεων θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Το παράδειγμα

Παρακάτω παρατίθεται ένα παράδειγμα με νοικοκυριό που καταναλώνει  500kWh/μήνα:

  • Χωρίς την κρατική επιδότηση θα πλήρωνε  79,50 ευρώ
  • Με την κρατική επιδότηση θα καταβάλει 72 ευρώ και δεν επιβαρύνεται το ποσό των  7,50 ευρώ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.