Quantcast
ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτο φιάσκο το πρόγραμμα "Σπίτι μου" - "Πυρά" κατά της κυβέρνησης - enikonomia.gr
share

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτο φιάσκο το πρόγραμμα “Σπίτι μου” – “Πυρά” κατά της κυβέρνησης

δημοσιεύτηκε:

“Πυρά” κατά της κυβέρνησης για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τη μια ημέρα γίνεται βίαιη έξωση ανάπηρου ηλικιωμένου και της οικογένειάς του από το σπίτι τους για μερικές χιλιάδες ευρώ. Την άλλη μέρα μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα των νέων ανθρώπων μέσω του τσουνάμι πλειστηριασμών για τα σπίτια της μεσαίας τάξης που επέρχεται» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε: «Τέτοιος κυνισμός, τέτοιος κοινωνικός αυτοματισμός» .

«Αφού το πρόγραμμα “Σπίτι μου” εξελίσσεται στο απόλυτο φιάσκο, με μόλις 1.350 ζευγάρια να έχουν βρει σπίτι από 20.000 αιτήσεις, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ “, εξετάζονται σενάρια να καλυφθεί η ζήτηση μέσω των πλειστηριασμών!», σημείωσε και ανέφερε «αντί να βάλουν κανόνες στο Airbnb για να πέσουν τα ενοίκια, όχι μόνο βάζουν τους νέους ανθρώπους στη μέγγενη του δανεισμού, αλλά τους στρέφουν και κατά των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους».

Επίσης επεσήμανε  πως «η στεγαστική κρίση θα λυθεί με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Με προστασία της πρώτης κατοικίας. Με απαγόρευση του Airbnb σε Νομικά Πρόσωπα, με δημιουργία Τράπεζας Στέγης για οικονομικά προσιτή κατοικία από αναξιοποίητα ακίνητα Δημοσίου και ιδιωτών, με διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου. Με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη». «Στις 21 Μαΐου λέμε “Ως εδώ” στην αναλγησία, τον κυνισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό», κατέληξε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σπίτι μου: Αναζητούνται τρόποι για να αυξηθεί η προσφορά κατάλληλων ακινήτων

Δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ ” αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των ακινήτων για το πρόγραμμα” Σπίτι μου”.

Οι τράπεζες και μεσίτες αναζητούν τρόπους και λύσεις που περιορίζονται σε τρόπους που θα μπορούσαν να αυξήσουν την προσφορά διαθέσιμων και κατάλληλων ακινήτων .Μεταξύ αυτών που εξετάζονται είναι η διάθεση μέρους οικιστικών ακινήτων που έχουν περιέλθει στις τράπεζες από πλειστηριασμούς. Ωστόσο ο αριθμός τους είναι περιορισμένος, καθώς στους πλειστηριασμούς δίνεται προτεραιότητα στα μεγάλης αξίας ακίνητα και σε αυτά που μπορούν να ενταχθούν σε χαρτοφυλάκια και να πουληθούν σε “πακέτο”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης δανείων, τα ακίνητα που υπάρχουν στα δανειακά χαρτοφυλάκια υπολογίζονται γύρω στα 600.000. Από αυτά τα μισά, δηλαδή σχεδόν 300.000 χαρακτηρίζονται ως οικιστικά ακίνητα (κατοικίες). Όμως μόνο το 10% με 15% αυτών παίρνουν τον δρόμο του πλειστηριασμού σε βάθος 5 ετίας.  Συνεπώς η λύση αυτή έχει περιορισμένα περιθώρια.

Σε ό, τι αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται σε εταιρείες διαχείρισης και οδεύουν σε πλειστηριασμό, στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι αυτά δεν μπορούν να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα  προσφοράς. Και αυτό επειδή σε έναν πλειστηριασμό  θα πρέπει να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος το 30% της αξίας του.  Μέσα από το πρόγραμμα” Σπίτι μου” δεν μπορεί να δοθεί δάνειο για πλειστηριασμό ή αν κάποιος έχει το 30% για τη συμμετοχή σε πλειστηριασμούς δεν έχει ανάγκη το πρόγραμμα Σπίτι μου.  Τέλος η ολοκλήρωση  της διαδικασίας , δηλαδή της μεταβίβασης   μπορεί να κρατήσει ακόμη και 1 έτος.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.