Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτό είναι το email που θα λαμβάνετε από τον πάροχο σας - Τι θα αναφέρει - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτό είναι το email που θα λαμβάνετε από τον πάροχο σας – Τι θα αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Ειδοποιητήρια για την αλλαγή του πλαισίου τιμολόγησης ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024 αρχίζουν και στέλνουν οι πάροχοι στους πελάτες τους. Μάλιστα κάποιοι καταναλωτές λαμβάνουν αυτήν την ενημέρωση και μέσω email.

Τα ειδοποιητήρια αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων πως οι καταναλωτές του ρεύματος θα πρέπει να υπαχθούν είτε στο “ειδικό” τιμολόγιο είτε στο “πράσινο” και πως θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στο πρόγραμμα που έχουν ήδη επιλέξει, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να επισκεφτούν έναν ειδικό σύνδεσμο προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Επίσης θα μπορούν να πάνε και σε άλλο πρόγραμμα εάν το επιθυμούν.

Τα νέα τιμολόγια

Το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καθιερώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος. 

Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

-Τα σταθερά τιμολόγια τα οποία θα έχουν μπλε χρώμα:

Είναι ορισμένου χρόνου και αυτά θα έχουν σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

-Τα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία θα έχουν κίτρινο χρώμα:

Αυτά είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας και  διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και
  • με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.

-Τα δυναμικά τιμολόγια έχουν πορτοκαλί χρώμα:

Αυτά αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης,  έχουν διαφορετικές τιμές ακόμα και κατά τη  διάρκεια της ημέρας καθώς διαμορφώνεται με βάση τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά.

-Το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα μεταπέσουν στο ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο όλοι οι πελάτες των παρόχων με προγράμματα ρεύματος που περιλαμβάνουν κυμαινόμενα τιμολόγια. Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι πάροχοι ρεύματος θα πρέπει να ανακοινώσουν μέχρι την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου τις χρεώσεις τους για το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο. Η χρέωση αυτή θα ισχύσει από την  1η Ιανουαρίου 2024 για τις καταναλώσεις ρεύματος.

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του ειδικού τιμολογίου ρεύματος  θα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

-Μέχρι την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης θα ανακοινώνεται η  τελική τιμή προμήθειας.

-Πάγια χρέωση προμήθειας ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα αλλά και εκπτώσεις μπορεί να εμπεριέχει  το ειδικό τιμολόγιο.

Σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες θα παραμένει η  βασική τιμή προμήθειας,  ωστόσο θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις , κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.