Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες αλλαγές έρχονται τον χειμώνα- Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες αλλαγές έρχονται τον χειμώνα- Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

δημοσιεύτηκε:

Νέο πακέτο στήριξης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).  Αυτό εκτιμάται πως θα αφορά μόνο τα  ενεργειακώς ευάλωτα νοικοκυριά και πως αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από την πορεία και την έκβαση των τιμών ενέργειας στη διάρκεια του χειμώνα 2023 – 2024.

Μάλιστα  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε μιλήσει πρόσφατα για το θέμα των μέτρων στήριξης για την ενέργεια.  Θα είναι διαφορετικός ο ορισμός των ενεργειακώς από τους οικονομικώς ά ευάλωτους καταναλωτές είχε  πει και είχε αναφέρει ένα παράδειγμα: «Κάποιος που έχει 100 χιλιάδες ευρώ στις καταθέσεις του δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος και με τον ίδιο τρόπο με αυτόν που έχει 200 ευρώ καταθέσεις».

Υπενθυμίζεται πως το θεσμικό πλαίσιο με τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την ηλεκτρική ενέργεια ισχύει μέχρι τέλος του έτους. Όπως αναφέρεται σε σχετική υπουργική απόφαση του κ. Σκυλακάκη, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 ισχύει το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς), το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και ανακοινώσεις των τιμών ρεύματος του επόμενου μήνα από τις 20 του τρέχοντος μήνα. Οι επιδοτήσεις δε, αναμένονται να κυμαίνονται σε μικρό ύψος.

Ρεύμα: Σε ποια τιμολόγια θα γίνουν αλλαγές

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγγειλε πρόσφατα πως θα υπάρξουν αλλαγές  στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) των καταναλωτών ρεύματος .«Θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες»  είχε σημειώσει. Επίσης είχε πει πως θα θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες. «Πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους» είχε τονίσει.

Τι σχεδιάζεται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Στα σκαριά της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών στους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως είχε πει ο κ. Σκυλακάκης, θα υπάρξουν αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία για την ενέργεια, προκειμένου να εντοπίζονται οι οφειλέτες που δεν πληρώνουν σε τακτική βάση τους λογαριασμούς ρεύματος,  διότι αυτό  επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές. Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν είναι και η επαναφορά στους προμηθευτές ρεύματος του δικαιώματος αποκοπής της ηλεκτροδότησης για παλιούς πελάτες τους. Επίσης αναμένονται να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις για τις ρευματοκλοπές.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.