Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής- Όλα όσα λέει η ΡΑΕ - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής- Όλα όσα λέει η ΡΑΕ

δημοσιεύτηκε:

Aπό τον Οκτώβριο φαίνεται πως θα επιστρέψει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, σύμφωνα με την ΡΑΕ η οποία  επικαλείται την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για παράταση ισχύος  έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως έως το τέλος Σεπτεμβρίου λαμβάνονται τα έκτακτα μέτρα ελέγχου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας,  στα οποία συμπεριλαμβάνονται η επιβολή πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή, η ανάκτηση αυτών των εσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά και διανομή τους μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, η εκ των προτέρων ανακοίνωση των παρόχων για τις τιμές ρεύματος του επόμενου μήνα και η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών από τον έναν πάροχο στον άλλο.

Ο στόχος της Αρχής  είναι η µετάβαση στο πρότερο καθεστώς τιµολόγησης να πραγµατοποιηθεί κατά το δυνατόν οµαλότερα και µε απόλυτη συνέπεια και διαφάνεια προς τους καταναλωτές.

Οι  επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια 

Πάντως η Κομισιόν έχει ζητήσει από  τα κράτη -μέλη της ΕΕ να σταματήσει έως το τέλος του έτους η χορήγηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύματος και φυσικού αερίου) στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ωστόσο στην ίδια έκθεση προτείνεται να λαμβάνονται μέτρα στήριξης για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), μόνο εάν υπάρξουν νέες τιμές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Αυτά όμως τα μέτρα θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά προσιτά και να διατηρούν εξοικονόμηση ενέργειας.

Ρεύμα και φυσικό αέριο: Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές

Η τιμή του ρεύματος στην χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ωστόσο είναι άγνωστο το πώς διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα.  Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της  https://euenergy.live/ , η  τιμή ρεύματος στην χώρα μας  καταγράφει σήμερα μια πτώση της τάξεως του 24% και ανέρχεται στα  76,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, επισημαίνεται πως και εκεί η τιμή κινείται πτωτικά.  Όπως μεταδίδει www.barchart.com η τιμή του ρεύματος στις 11:14 π.μ διαμορφώθηκε  κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 24,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα,  από 26,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.  Η πτώση αυτή  οφείλεται στη  διαρκώς μειούμενη ζήτηση ενέργειας κυρίως εξαιτίας του ρεκόρ της παραγωγής των ΑΠΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και στη Γερμανία.  Yπενθυμίζεται δε πως την τελευταία φορά που η τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε στα επίπεδα μεταξύ 24 ευρώ και  25 ευρώ ανά μεγαβατώρα  ήταν το Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή πριν από την εκδήλωση της  ενεργειακής κρίσης. Επίσης επισημαίνεται πως τιμή του φυσικού αερίου είχε εκτιναχθεί στα 306,8 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να πέσει και κάτω τα επίπεδα των  20 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν η Κίνα περιόριζε περαιτέρω τις εισαγωγές LNG.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του www.barchart.com

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.