Quantcast
Market Pass 2: Αντίστροφη μέτρηση για πληρωμή έως τη Δευτέρα - Πότε θα γίνει η επόμενη καταβολή - enikonomia.gr
share

Market Pass 2: Αντίστροφη μέτρηση για πληρωμή έως τη Δευτέρα – Πότε θα γίνει η επόμενη καταβολή

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου ή τη Δευτέρα,6 Νοεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί η ενίσχυση του Market Pass 2 στους δικαιούχους. Yπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως η πληρωμή αυτή θα γίνει έως τις  5 Νοεμβρίου 2023, ωστόσο επειδή πέφτει Κυριακή η εν λόγω καταβολή θα γίνει είτε σήμερα είτε την Δευτέρα.

Η πληρωμή θα γίνει σε εκείνους που έχουν υποβάλει αίτηση για την ενίσχυση με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως τις 31 Οκτωβρίου και αφορά στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι  της ενίσχυσης είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:

  • τις 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
  • τις 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε
  • 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • τις 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα ποσά της ενίσχυσης

Οι δικαιούχοι που έχουν επιλέξει να λάβουν την ενίσχυση σε άυλη ψηφιακή κάρτα θα πάρουν ποσά μεταξύ 22 έως 100 ευρώ το μήνα. Το ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

Ενώ από 66 έως 300 ευρώ θα είναι τα ποσά που θα δοθούν για το τρίμηνο (Αυγούστου- Οκτωβρίου). Όσοι έχουν επιλέξει την πίστωση της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό θα πάρουν το 80% των προβλεπόμενων ποσών, δηλαδή εν προκειμένω από 53 ευρώ μέχρι και 240 ευρώ για το τρίμηνο.

Συνεπώς τα ποσά που θα πάρει ο δικαιούχος που θα επιλέξει άυλη κάρτα θα είναι τα εξής:

  • Ένα μονομελές νοικοκυριό θα πάρει 22 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα θα λάβει 32 ευρώ
  • Μια μονογονεϊκή οικογένεια με 1 εξαρτώμενο τέκνο θα πάρει 32 ευρώ
  • Μια μονογονεϊκή οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 42 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με 1 εξαρτώμενο τέκνο θα πάρει 42 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 52 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 62 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα θα πάρει72 ευρώ

Ωστόσο εάν oι δικαιούχοι του μέτρου έχουν επιλέξει να λάβουν την ενίσχυση σε τραπεζικό λογαριασμόθα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παραπάνω ποσά θα μειωθούν κατά 20%.

Πότε θα γίνει η επόμενη καταβολή

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η ενίσχυση αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πληρωμή έως την 15η Ιανουαρίου 2024.

Περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης

Εντός του Ιανουαρίου 2024, και πριν την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμών, διενεργούνται τελικοί έλεγχοι για όλους του αιτούντες της οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως ως προς τα μέλη του νοικοκυριού. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τόσο τους δικαιούχους που είχαν λάβει την αίτηση σε προηγούμενους κύκλους του Market Pass και λαμβάνουν την ενίσχυση των μηνών Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 αυτόματα, όσο και τους νέους αιτούντες. Μετά τον έλεγχο και την πλήρωση των προϋποθέσεων διενεργείται σχετική πληρωμή. Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό ο αιτών που θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο θα έχει δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις μετά την 8η Ιανουαρίου 2024 και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2024.

Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιείται έως την 31η Ιανουαρίου 2024. Εάν υπάρξει απόρριψη της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η αλλαγή του μέσου καταβολής της ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι η παράταση του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων για όλους τους δικαιούχους του Market Pass II αποφασίστηκε για λόγους επιχειρησιακής ευθυγράμμισης των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης και ιδίως για την αντιμετώπιση μη εκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας των παρατάσεων υποβολής τους από τους πληγέντες των φυσικών καταστροφών.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.