Quantcast
Κτηματολόγιο: Παράταση 11 μηνών για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών - Η προθεσμία έληγε στο τέλος του χρόνου - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Παράταση 11 μηνών για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών – Η προθεσμία έληγε στο τέλος του χρόνου

δημοσιεύτηκε:

Την δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων που τα «έχασαν» από το Δημόσιο, αλλά ενδιαφέρονται να τα διεκδικήσουν, δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το Κτηματολόγιο.

Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά 15.000 ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει από το 2018 στην κυριότητα του Δημοσίου.

Επιπλέον, δίνεται παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών που έληγε στο τέλος του έτους. Αφορά σε ακίνητα που λειτουργούν ήδη Κτηματολογικά Γραφεία. Τους επόμενους μήνες, στο Κτηματολόγιο θα δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για κάθε ακίνητο και ο κάθε ενδιαφερόμενος με ένα «κλικ» θα βλέπει ό,τι χρειάζεται.

Πρόκειται για έναν διαδραστικό χάρτη κτηματογράφησης που αναμένεται να είναι έτοιμος το πρώτο δίμηνο του 2024, στον οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί την πλήρη εξέλιξη της κατάστασης των δικαιωμάτων επί της περιουσίας του.

Η πληροφόρηση στο χάρτη θα είναι προσωποποιημένη και θα αφορά όλες τις σημαντικές πληροφορίες κάθε γεωτεμαχίου που διαθέτει το Κτηματολόγιο, ενώ θα εμφανίζει κάθε εκκρεμότητα που μπορεί να υπάρχει σε ένα ακίνητο.

Έτσι, ο ιδιοκτήτης θα γνωρίζει άμεσα εάν κάποιο ακίνητο δεν έχει δηλωθεί, εάν θεωρείται αγνώστου ιδιοκτήτη, εάν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια δικαστική διαμάχη γι’ αυτό, εάν έχουν υποβληθεί ενστάσεις ή εάν είναι ελλιπής ο φάκελός του.

Ο χάρτης, θα περιλαμβάνει και όλα τα στοιχεία και την κατάσταση της κτηματογράφησης μιας περιοχής, εάν βρίσκεται σε φάση προανάρτησης, ανάρτησης κ.λπ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.