Quantcast
Με προπληρωμένες κάρτες και τα επιδόματα ανεργίας – Οι 4 αλλαγές που θα γίνουν - enikonomia.gr
share

Με προπληρωμένες κάρτες και τα επιδόματα ανεργίας – Οι 4 αλλαγές που θα γίνουν

δημοσιεύτηκε:

Τα πάνω κάτω στα επιδόματα που καταβάλλουν ο ΟΠΕΚΑ και η ΔΥΠΑ φέρνει νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το Φθινόπωρο και θα προβλέπει τη διαδικασία της πληρωμής της πλειονότητας των επιδομάτων τους με προπληρωμένες κάρτες.

Τα πρώτα βήματα προβλέπουν την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης για το πώς θα εφαρμοστεί, την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τράπεζες προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους και στη συνέχεια, το 2024 η υλοποίηση του μέτρου.

Όπως έχει επισημάνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, εξετάζεται να θεσπιστούν κίνητρα, όπως για παράδειγμα να συνδεθεί το ποσό που θα καταναλώνει μέσω προπληρωμένων καρτών ο δικαιούχος με ενισχυμένη συμμετοχή στη φορολοταρία.

Οι 4 βασικές αλλαγές

Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που θα γίνουν, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», είναι οι εξής:

  • Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού και το επίδομα για τη γέννηση
  • Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ
  • Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλ. με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e- banking κ.α.
  • Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευτούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτόν τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει τη συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί να κάνει μια απαγορευμένη δαπάνη.

Σημειώνεται ότι σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.