Quantcast
Μειωμένα ενοίκια: Γιατί "κόπηκαν" από τις αποζημιώσεις χιλιάδες ιδιοκτήτες - Τι πρέπει να κάνουν για να τις πάρουν - enikonomia.gr
share

Μειωμένα ενοίκια: Γιατί “κόπηκαν” από τις αποζημιώσεις χιλιάδες ιδιοκτήτες – Τι πρέπει να κάνουν για να τις πάρουν

δημοσιεύτηκε:

Στον τραπεζικό λογαριασμό τους άρχισαν να βλέπουν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μερικοί χιλιάδες από αυτούς όμως… μάταια περιμένουν, είτε γιατί οι ενοικιαστές τους δεν τους τα είπαν και… πολύ σωστά, είτε επειδή έκαναν λάθη στην υποβολή της δήλωσης που πρέπει τώρα να διορθώσουν με συγκεκριμένες κινήσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Στους «κομμένους» της αποζημίωσης που άρχισε να αποδίδεται σε εκμισθωτές ακινήτων για τη ζημιά που υπέστησαν από τα «κουρεμένα» ενοίκια, χιλιάδες ιδιοκτήτες που έπεσαν θύματα των ενοικιαστών τους ή των δικών τους λαθών: Αποτέλεσμα να μην εισπράξουν τα χρήματα που περίμεναν.

Ποιοι «κόπηκαν» και τι πρέπει να κάνουν
Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες των «κομμένων» και τι πρέπει να κάνουν;

  • Όσοι έχουν ενοικιαστές που ψευδώς τους δήλωσαν ότι είναι δήθεν δικαιούχοι μείωσης ενοικίου. Δηλαδή περιπτώσεις που ο ενοικιαστής δεν υπάγεται στους λεγόμενους πληττόμενους ΚΑΔ οπότε δεν δικαιούται κούρεμα ενοικίου, αλλά ωστόσο προχώρησε συχνά αυτοβούλως, σε μείωση ενοικίου χωρίς πολλές φορές ο εκμισθωτής να ξέρει εάν υπάγεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Όσοι κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επεξεργασίας διαπιστώνεται ότι έχουν λάθη στις δηλώσεις τους. Αυτοί θα λάβουν σχετικά emails, για να προβούν σε διόρθωσή τους. Πρόκειται για λάθη που αφορούν σε ανακριβή χρήση ακινήτου, διαφορές στο ύψος του μισθώματος ή μη καταχώριση του ακινήτου στο E9.
  • Επίσης όσοι δεν έχουν δηλώσει στη σελίδα τους στο TAXISNET το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους. Αυτοί πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν άμεσα, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους στην κεντρική σελίδα του TAXISΝΕΤ και πατώντας “Ο λογαριασμός μου ” και εν συνεχεία “Δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ”.

Πώς εξασφαλίζουν την αποζημίωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Έτσι, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους ιδιοκτήτες κατά την επικείμενη κατάθεση των δηλώσεων «covid 19» για τα κουρεμένα ενοίκια των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, καθώς όπως καταφάνηκε κι από τις πρώτες πληρωμές που έγιναν για τα ενοίκια του Νοεμβρίου δεν αποφεύγονται τα λάθη και οι παραλείψεις που τελικά στερούν από τους ιδιοκτήτες τις άμεσες καταβολές.
Να σημειωθεί ότι το ποσό που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από το κράτος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τι ποσά θα πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Τα ποσά των αποζημιώσεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στη σύμβαση ενοικίων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
· Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ για το οποίο τον Νοέμβριο υπήρξε κατά 40%, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη, ισοδυναμεί με το μισό της απώλειας των 200 ευρώ ή το 20% του αρχικού ενοικίου: Έτσι, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη το ποσό των 100 ευρώ.
· Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πάρει την επόμενη εβδομάδα ως αποζημίωση από το Κράτος το 20% του συμφωνηθέντος ενοικίου, δηλαδή 140 ευρώ.
· Ένας ιδιοκτήτης έπαιρνε μηνιαία ενοίκια 1.000 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβει -εφόσον ο ενοικιαστής του είχε δικαίωμα να καταβάλλει «κουρεμένο» το μίσθωμα- διαμορφώνεται στα 200 ευρώ, ποσό που θα του καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

Αλλάζει το ποσό της αποζημίωσης
Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλάζει και πάλι το «μοντέλο» των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή στις 15 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αποφασίστηκε η αποζημίωση στον εκμισθωτή από το Κράτος να διαμορφώνεται στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος ενοικίου. Εδώ πάντως πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα πληρώσουν ενοίκιο μόνον όσες εταιρείες ήταν κλειστές με κρατική εντολή και ανήκουν και σε συγκεκριμένους ΚΑΔ: Εταιρείες που δεν ανήκουν στους συγκεκριμένους κλάδους, αναλόγως της περίπτωσης, είτε πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο ή το 60%. «Κουρεμένο» κατά 40% ενοίκιο καταβάλουν και οι εργαζόμενοι σε αναστολή, όπως και οι φοιτητές τέκνα αυτών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.