Quantcast
Μέσα στον Μάρτιο θα πληρωθούν 27.000 επικουρικές συντάξεις - Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις αναπηρίας - enikonomia.gr
share

Μέσα στον Μάρτιο θα πληρωθούν 27.000 επικουρικές συντάξεις – Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις αναπηρίας

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται νέες πληρωμές από τον ΕΦΚΑ για εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις σε ασφαλισμένους αλλά και για συντάξεις αναπηρίας.

Όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στην ΕΡΤ, «το τελευταίο δίμηνο μέσα 60 ημέρες εκκαθαρίσαμε το μισό από το στοκ των επικουρικών συντάξεων. Βγάλαμε δηλαδή 43.000 επικουρικές συντάξεις ασφαλισμένων που περίμεναν μήνες ή και χρόνια για να εκδοθούν. Βγάλαμε δηλαδή και επικουρικές συντάξεις ασφαλισμένων που περίμεναν ακόμη από το 2012.  Υπήρχαν περιπτώσεις 100 και 150 ανθρώπων που περίμεναν από το 2012 για την επικουρική σύνταξη. Από τις 80 χιλιάδες που ήταν το στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών για τις οποίες έχει εκδοθεί η απόφαση κύριας συνταξιοδότησης, τώρα μπορούμε να τις εκδώσουμε, οι 43 χιλιάδες βγήκαν το προηγούμενο δίμηνο, ενώ οι  27 χιλιάδες από αυτές θα πληρωθούν στα τέλη Μαρτίου» .

«Επομένως εάν δεν έχει δει κάποιος ακόμα τη σύνταξή του να καταβάλλεται γιατί εκδόθηκε μέσα στον Φεβρουάριο, αυτή θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου. Και εκτός αυτού έχουμε και στις 15 Μαρτίου την καταβολή των προκαταβολών για επικουρική σύνταξη. Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες ο έλεγχος για να ξέρουμε πόσοι ακριβώς θα είναι αυτοί οι δικαιούχοι. Οι δικαιούχοι είναι άνθρωποι που δεν έχουν προλάβει να δουν την οριστική επικουρική τους σύνταξη, δεν ανήκουν δηλαδή στις 43.000 ασφαλισμένων» συμπλήρωσε.

Προκαταβολές επικουρικές συντάξεων: Ποια θα είναι τα ποσά που θα δοθούν

Επίσης μίλησε και για το ποσά των προκαταβολών των επικουρικών συντάξεων. «Για παράδειγμα εάν κάποιος περιμένει 6 με 7 χρόνια την επικουρική του σύνταξη που δεν έχει εκδοθεί, τότε θα δει περίπου 8.000 ευρώ στο λογαριασμό του στις 15 Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή, χωρίς να κάνει καμία αίτηση» τόνισε και ανέφερε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ασφαλισμένοι για να λάβουν την προκαταβολή.

«Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ισχύουν τρεις προϋποθέσεις:

  • Να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη του,
  • να έχει τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης
  • και τρίτον, η αίτηση να έχει υποβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022» είπε. 

Υπενθύμισε δε πως η αρχική προϋπόθεση για να δοθεί η προκαταβολή αυτή στον πολίτη ήταν να έχει υποβληθεί αίτηση μέχρι τις 31  Ιουλίου 2022, ωστόσο και μετά έγινε 31 Δεκεμβρίου προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι πολίτες στο μέτρο αυτό.

«Στην αρχή ήταν 31 Ιουλίου αλλά με νομοθετική ρύθμιση που φέραμε πριν από λίγες ημέρες μετά έγινε  31 Δεκεμβρίου. Αυτό έγινε για να βοηθήσουμε περισσότερους πολίτες  να ενταχθούν σε αυτό το μέτρο της προκαταβολής της επικουρικής.

Επομένως έχουμε 43 χιλιάδες που βγήκαν οριστικά οι επικουρικές τους και θα δούμε τη Δευτέρα πόσες χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα δουν την προκαταβολή. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα είναι πάνω από 30.000 αυτοί οι άνθρωποι. Άρα, από τις 80.000 που είναι το στοκ, οι 43.000 πήραν ήδη την επικουρική τους και οι υπόλοιποι, στο μεγαλύτερο κομμάτι τους θα λάβουν αυτή την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης έως ότου βγει οριστική που δεν είναι πολύ μακριά για να συμβεί αυτό….είναι θέμα χρόνου στην ουσία, θέμα λίγων εβδομάδων για πολλούς από αυτούς » τόνισε. 

Συντάξεις αναπηρίας: Ποιοι άλλοι θα πληρωθούν τέλη Μαρτίου

Τέλος αναφέρθηκε και στην ταλαιπωρία που υφίστανται ορισμένοι ασφαλισμένοι με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να ξαναπεράσουν από Επιτροπή.

«Υπήρχαν 250 περιπτώσεις συνταξιούχων, όπου παρ’ όλο το γεγονός που έλαβαν την παράταση αναπηρίας δεν είδαν την σύνταξη να καταβάλλεται τον προηγούμενο μήνα. Τους εντοπίσαμε, τους περισσότερους τους έχουμε ενημερώσει  και έως τα τέλη Μαρτίου αυτόν τον μήνα που χρωστάμε θα τον καταβάλλουμε  μαζί με την επόμενη σύνταξη του Απριλίου που προκαταβάλλεται τέλη Μαρτίου».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.