Quantcast
myDATA – ΑΑΔΕ: Σήμερα η πρεμιέρα για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

myDATA – ΑΑΔΕ: Σήμερα η πρεμιέρα για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Σε λειτουργία τίθενται σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 οι εφαρμογές του myDATA για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως  είχε ανακοινώσει πρόσφατα η ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι στην πλατφόρμα αυτή διαβιβάζονται τα έσοδα και τα έξοδα των παραπάνω και ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται σημαντικά και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι δε πως με τις παραπάνω εφαρμογές οι υπόχρεοι μπορούν να αλλάζουν τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ ενώ την ίδια ώρα με αυτόν τρόπο μειώνεται και  το κόστος για τις επιχειρήσεις αλλά και η εφορία θα γνωρίζει ποιο θα είναι το μηνιαίο ακριβές  ποσό ΦΠΑ που θα εισπράξει από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ολόκληρη η απόφαση της ΑΑΔΕ

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ,  «για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5.12.2022 και εφεξής και αφορούν σε φορολογικές περιόδους από 1.1.2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις. Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).

Ποιοι εξαιρούνται 

Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ), για την οποία σύμφωνα με το νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (πχ δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κλπ). Η προσυμπλήρωση θα είναι διαθέσιμη για όλες τις δηλώσεις έτους 2022 που υποβάλλονται από 5.12.2022. Αφορά δηλαδή τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022 ».

ΦΠΑ: Η “χρυσή” λίστα της ΑΑΔΕ  για τις εξπρές επιστροφές

Την ίδια ώρα η αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ φέρνει και επιστροφές φόρου με διαδικασίες εξπρές. Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ για τις αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ, όπως προβλέπει ο προγραμματισμός της Αρχής.

Επίσης σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας “χρυσής  λίστας ” με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου.  Αυτό θα αφορά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα συμμετέχουν σε απάτες. Πάντως  όσοι συμπεριληφθούν στη λίστα αυτή, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους προκειμένου να τους πιστωθεί το ποσό του ΦΠΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.