Quantcast
Mydata: Πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η απόφαση για το ψηφιακό δελτίο αποστολής και τι θα προβλέπει - enikonomia.gr
share

Mydata: Πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η απόφαση για το ψηφιακό δελτίο αποστολής και τι θα προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Όπως γνωστοποίησε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας  σε ενημερωτική ημερίδα για “τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA”, μετά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου θα δοθεί το σχέδιο της εγκυκλίου με τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσουν σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή διακίνηση αγαθών (ψηφιακή έκδοση δελτίου αποστολής).

Ο στόχος της ΑΑΔΕ είναι να διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις αλλά και να τους διευκολύνει αναφορικά με τις αναβαθμισμένες τεχνολογικές δυνατότητες της πλατφόρμας myDATA και τις νέες διαδικασίες.

Τι είναι το Ψηφιακό Δελτίο Αποστόλης

Το Ψηφιακό Δελτίο Αποστόλης είναι ένα νέο ψηφιακό δελτίο της ΑΑΔΕ το οποίο θα παρακολουθεί την διακίνηση των προϊόντων προκειμένου η Εφορία να εντοπίζει διαδρομές μαύρου χρήματος και τα «Ψηφιακά Βιβλία Κίνησης» που θα «φωτογραφίζουν» πελάτες που εισέρχονται σε ιατρεία δικηγορικά γραφεία  αλλά και σε  άλλους επαγγελματικούς χώρους αλλά και για  να μπορεί να κάνει διασταυρώσεις για την έκδοση αποδείξεων και υποβολή Φ.Π.Α.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη ενός ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών και τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς.

Αρχικά οι  επιχειρήσεις θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο και μεταγενέστερα η εφαρμογή θα επεκταθεί ώστε η Εφορία να γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό.

Μάλιστα η Εφορία θα γνωρίζει και για την αλλαγή του βάρους του φορτίου. Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του έτους. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.