Quantcast
Νέα δήλωση Χατζηδάκη για την καταβολή επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας-Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Νέα δήλωση Χατζηδάκη για την καταβολή επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας-Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα ενταχθούν τα επιδόματα τέκνων, γέννησης και ανεργίας στη προπληρωμένη κάρτα ρωτήθηκε σήμερα κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Θα γίνει αυτό, απάντησε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστούν περαιτέρω οι λεπτομέρειες επί τούτου. 

Και συνέχισε λέγοντας πως το μέτρο αυτό εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και η λογική είναι να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος στα επιδόματα και να μην υπάρχουν και εκεί θέματα φοροδιαφυγής και μη πληρωμής ΦΠΑ, σημείωσε. Επίσης ξεκαθάρισε πως το ποσό του επιδόματος θα είναι ολόκληρο μέσα στην κάρτα για τους ΑμεΑ. Υπάρχει μια γενική κατεύθυνση να γίνει αυτό για άτομα με αναπηρία, δηλαδή να υπάρχει μια σχετική ευελιξία, συμπλήρωσε. Ωστόσο είπε πως δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα με τους ΑμεΑ γιατί και εκεί υπάρχουν συναρμοδιότητες με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας .

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Τι θα αλλάξει ουσιαστικά στην καταβολή του επιδόματος παιδιού και γέννησης από το 2024

Από το 2024 αναμένεται να ενταχθούν το επίδομα παιδιού και το επίδομα γέννησης στην προπληρωμένη κάρτα. Αναλυτικά:

  • Το επίδομα παιδιού: Αυτό δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
  • Το επίδομα γέννησης: Το συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ανέρχεται στα 2.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος. Ωστόσο όταν ενταχθεί το επίδομα αυτό στην κάρτα, τότε  οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν κάποιο προϊόν  από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους.

Επίσης με την εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας:

  • Θα μπει όριο αναλήψεων μέχρι 50% του κάθε επιδόματος, ενώ για  το υπόλοιπο 50% θα προβλέπεται η παροχή κινήτρων στα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ.
  • Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.