Quantcast
Νέα έρευνα: Στην Αθήνα η μεγαλύτερη μείωση της τιμής ρεύματος στην Ε.Ε. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία - enikonomia.gr
share

Νέα έρευνα: Στην Αθήνα η μεγαλύτερη μείωση της τιμής ρεύματος στην Ε.Ε. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

δημοσιεύτηκε:

Κάτω από 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινείται σήμερα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας. Όπως έδειξαν τα στοιχεία του https://euenergy.live/#google_vignette, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα κατέγραψε σήμερα μια πτώση της τάξεως του 4% και ανήλθε στα 49.98 ευρώ ανά μεγαβατώρα  από 51.82 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες. Τα ίδια στοιχεία της ιστοσελίδας έδειξαν πως την Κυριακή, 7 Απριλίου, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν στα 44.85 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το Σάββατο, 7 Απριλίου ήταν στα 51.73 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παρατηρείται δε πως η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες  κάτω από 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτός από το Σάββατο, 7 Απριλίου που ήταν στα 51.73 ευρώ.

Τα στοιχεία του HEPI

Η Αθήνα είχε την μεγαλύτερη μείωση στην λιανική τιμή ρεύματος στην ΕΕ τον  Μάρτιο ύστερα από τη σημαντική πτώση που είχε  στη χονδρική αγορά τον προηγούμενο μήνα, όπως αυτό προέκυψε από τα σχετικά στοιχεία της έρευνας του . Συγκεκριμένα η λιανική τιμή του ρεύματος στην Αθήνα μειώθηκε κατά 12% το Μάρτιο. Η τιμή της κιλοβατώρας  ανήλθε στα 20,22 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων.  Αυτό έγινε επειδή μειώθηκαν οι φόροι της ενέργειας.

«Το νέο καθεστώς αγοράς που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους φαίνεται να έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών, ιδίως όσον αφορά το ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο». σημειώνει το HEPI.

Τι δείχνουν τα στοιχεία και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μειωμένες ήταν οι τιμές στο ρεύμα τον μήνα Μάρτιο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Από τις 33 υπό εξέταση ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόνο στη Λευκωσία και στη Μαδρίτη παρατηρήθηκαν αυξήσεις. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία παρατηρήθηκε αύξηση 9%, η οποία οφείλεται σύμφωνα με το Household Energy Price Index for Europe (HEPI) στη λήξη της επιδότησης κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μηδενικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Αξιοσημείωτο είναι δε πως χθες για 5 συνεχόμενες ώρες το μεσημέρι οι τιμές  ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά χονδρικής στην Ελλάδα  ήταν μηδενικές.  Η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάλυψε σχεδόν το 74% των αναγκών όλης της ημέρας, με το φυσικό αέριο να πέφτει στο 18,4%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.