Quantcast
Νέο ειδικό βοήθημα των 718 ευρώ σε ανέργους: Έρχεται εγκύκλιος της ΔΥΠΑ - Τι θα αναφέρει - enikonomia.gr
share

Νέο ειδικό βοήθημα των 718 ευρώ σε ανέργους: Έρχεται εγκύκλιος της ΔΥΠΑ – Τι θα αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδώσει η ΔΥΠΑ την εγκύκλιο για τον τρόπο χορήγησης του νέου ειδικού βοηθήματος των 718 ευρώ στους ανέργους. Το βοήθημα αυτό θα ισούται με 37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και θα αντικαταστήσει τα τρία επιδόματα της ΔΥΠΑ: το επίδομα επίσχεσης, το επίδομα τρίμηνης εγγραφής και το επίδομα  μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας που καταργούνται.

Μάλιστα εκτιμάται πως αυτό θα καταβάλλεται εφάπαξ σε μόνιμη βάση στους ανέργους, αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους άνω των 12 μηνών υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν 75 ημέρες ασφάλισης των 2 προηγούμενων ετών.  «Το νέο ειδικό ετήσιο βοήθημα 718 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε παιδί) θα χορηγείται σε ανέργους που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας και είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή/και έμφυλης βίας, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι και θύματα βίας-εμπορίας» είχε δηλώσει  πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε επισημαίνει πως  «οι δικαιούχοι αυτών των κατηγοριών είναι περισσότεροι από 18.000».

Τα κριτήρια

Για να χορηγηθεί το εν λόγω βοήθημα στους πολίτες  οι δικαιούχοι θα πρέπει:

  • Να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ με την αναφερόμενη ιδιότητα, όπως ως θύματα βίας κλπ και να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.
  • Να έχουν πραγματοποιήσει 75 ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ ανεργίας τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησής τους (ή πριν από την έναρξη της στερητικής της ελευθερίας ποινής, για τους αποφυλακισμένους).Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ, το οικογενειακό  να είναι ως 24.000 ευρώ και αν είναι μονογονείς να είναι ως τα 29.000 ευρώ. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Να μην έχουν πάρει από την ΔΥΠΑ επίδομα ανεργίας ή άλλα επιδόματα.

Μάλιστα το ειδικό βοήθημα θα χορηγείται στον ασφαλισμένο αφού πρώτα έχει υποβάλει τη σχετική αίτηση στην  Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας του και έχει εγκριθεί, ενώ για τους αποφυλακισμένους η αίτηση  θα υποβάλλεται μέσα 2 μήνες  μετά τη λήξη της ποινής.

Βοήθημα 718 ευρώ: Πώς θα επηρεαστεί από την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Από την νέα αύξηση που θα γίνει τον Απρίλιο στον κατώτατο μισθό αναμένεται να επηρεαστεί και το νέο βοήθημα των 718 ευρώ. Δηλαδή εάν επικρατήσει το σενάριο και ο κατώτατος αυξηθεί κατά  5% τότε το  βοήθημα αυτό θα αυξηθεί  κατά 35,9 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 753,90 ευρώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.