Quantcast
ΟΠΕΚΑ: Η λίστα με τα επιδόματα που πληρώνονται σήμερα - Τα ποσά - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΑ: Η λίστα με τα επιδόματα που πληρώνονται σήμερα – Τα ποσά

δημοσιεύτηκε:

Ανακοίνωση για τη σημερινή καταβολή επιδομάτων μηνός Μαΐου στους δικαιούχους εξέδωσε ο ΟΠΕΚΑ.

Όπως αναφέρεται, από τον ΟΠΕΚΑ θα καταβληθούν σήμερα, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα τα εξής επιδόματα:

  • Επίδομα Στέγασης, δικαιούχοι 276.097– 33.381.569 ευρώ
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δικαιούχοι 201.145 – 41.952.878 ευρώ
  • Αναπηρικά, δικαιούχοι 177.648 – 81.453.472 ευρώ
  • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής, δικαιούχοι 710 – 222.207 ευρώ
  • Επίδομα Ομογενών, δικαιούχοι 5.842 – 205.729 ευρώ
  • Επίδομα Ανασφάλιστων  Υπερηλίκων, ν. 1296/1982, δικαιούχοι 16.200 – 5.909.683 ευρώ
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, δικαιούχοι 19.557 – 6.868.202 ευρώ
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας, δικαιούχοι 769 – 162.150 ευρώ
  • Έξοδα Κηδείας, δικαιούχοι 141 – 112.270 ευρώ
  • Επίδομα Γέννησης, δικαιούχοι 9.750 – 9.786.000 ευρώ
  • Επίδομα Παιδιού, δικαιούχοι 664.614 – 152.172.059 ευρώ
  • Επίδομα Ορεινών & Μειονεκτικών Περιοχών, δικαιούχοι 26 – 11.700 ευρώ
  • Κόκκινα Δάνεια, δικαιούχοι 2.269 – 196.925 ευρώ
  • Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές, δικαιούχοι 6 – 6.000 ευρώ
  • Πρόγραμμα Γέφυρα, δικαιούχοι 264 – 88.767 ευρώ
  • Επίδομα Αναδοχής, δικαιούχοι 509 – 247.952 ευρώ
  • Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, δικαιούχοι 78 – 8.794 ευρώ
  • Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού, ποσό 38.900 ευρώ

Σύνολο δικαιούχων: 1.374.269

Σύνολο καταβολών: 332.367.461 ευρώ

Σημειώνεται ότι από τον μήνα Απρίλιο έχουν ξεκινήσει και οι καταβολές για τους δικαιούχους του Προγράμματος Προσωπικού Βοηθού.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τις καταβολές των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους εξέδωσε ο Οργανισμός. Αναλυτικά:

1.Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

-Ισχύει η μονογονεϊκότητα για παιδιά που είναι άνω των 18 ετών και έχει η μητέρα την επιμέλεια ή όχι επειδή είναι ενήλικες;

Αν όλα τα τέκνα είναι ενήλικα, δεν ισχύει η μονογονεϊκότητα.

-Κυρία διαζευγμένη με ένα ενήλικο και δύο ανήλικα τέκνα μπορεί να αιτηθεί ως μονογονεϊκή οικογένεια;

Ναι, μπορεί. Εφόσον υπάρχουν ανήλικα τέκνα ισχύει η μονογονεϊκότητα.

-Γυναίκα έγγαμη, η οποία έχει τέκνα μη αναγνωρισμένα από το σύζυγο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μονογονεϊκή.

Όχι, εφόσον είναι έγγαμη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω  εδώ

2.Επίδομα Παιδιού 

-Πότε αποκτώ δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος;

1. Το δικαίωμα για τη λήψη του επιδόματος ισχύει:

α) Από την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης, για τέκνα γεννημένα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης.

β) Από την 1η του επόμενου μήνα από αυτόν της γέννησής τους, για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης.

γ) Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο ίδρυμα του εξωτερικού, στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς και σε αναγνωρισμένα Κολέγια.

δ) Από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους για φοιτητές ή σπουδαστές που μετά την αρχική εγγραφή τους σε σχολή κατά το προηγούμενο έτος, μεταγράφηκαν στο τρέχον έτος σε άλλη σχολή ή τμήμα ή εισήχθησαν σε νέα σχολή ή τμήμα με νέα εγγραφή. Το επίδομα καταβάλλεται και για μια μεταβατική περίοδο (αναγκαστικό διάλειμμα) έως τρεις μήνες μεταξύ της λήξης εαρινού εξαμήνου έως την έναρξη νέου εξαμήνου τρέχοντος έτους, στο οποίο εξακολουθεί να φοιτά ή να κάνει πρακτική άσκηση ή εγγράφεται σε επόμενο κύκλο σπουδών.

ε) Από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της επέλευσης της αναπηρίας για τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

2. Το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους, ανά δίμηνο, με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα καταβολής. Ειδικότερα το επίδομα στ’ διμήνου εκάστου έτους δύναται να καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους αυτού. Στην περίπτωση αυτή συμπληρωματική πληρωμή του στ΄ διμήνου δύναται να πραγματοποιείται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

3. Το ποσό επιδόματος του πρώτου διμήνου εκάστου έτους υπολογίζεται με βάση τις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος του άρθρου 214 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5), του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων και των στοιχείων της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητικής αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται με βάση το εισόδημα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

-Η καταβολή επιδόματος διακόπτεται;

Ναι, διακόπτεται:

α) Την 1η του επόμενου μήνα λήξης του σπουδαστικού ή ακαδημαϊκού έτους περάτωσης των σπουδών προκειμένου για φοιτητές – σπουδαστές και πάντως όχι πέρα από το τέλος του έτους που συμπληρώνουν το 24ο έτος της ηλικίας τους.

β) Από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της διαγραφής σπουδαστή ή φοιτητή λόγω διακοπής των σπουδών.

γ) Την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου του θανάτου του δικαιούχου ή του εξαρτώμενου τέκνου.

δ) Την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου του γάμου του εξαρτώμενου τέκνου.

ε) Την πρώτη του μήνα του επόμενου εκείνου που ο δικαιούχος ή/και τα εξαρτώμενα τέκνα εγκαθίστανται μόνιμα στο εξωτερικό.

στ) Την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου που λήγει η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ και πάντως όχι πέρα από το τέλος του έτους που συμπληρώνει το τέκνο το 24ο έτος της ηλικίας του.

-Πώς επιστρέφονται χρήματα που έλαβα, ενώ δεν είχα πλέον δικαίωμα σε αυτά;

Αναφέρεστε στην ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων

1. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από το ποσό που δικαιούται, το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα μέχρι την αποπληρωμή του.

2. Ποσά τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία καταργήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου, παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ2 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α΄222) καθώς και με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 214 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5), επιτρέπεται να συμψηφίζονται με το χορηγούμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 214 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5), στις ίδιες οικογένειες επίδομα παιδιού, επιφυλασσόμενων των διατάξεων της περ. 11 του άρθρου πρώτου, παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ2 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α΄222).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω εδώ

3.Επίδομα Γέννησης

-Ποιο είναι το χορηγούμενο ποσό; Πρόκειται για εφάπαξ καταβολή;

Συνολικά η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για δίδυμα είναι 4.000€ κ.ο.κ

-Μπορώ να είμαι δικαιούχος του επιδόματος;

Ναι, αν είστε ΜΗΤΕΡΑ και δεν έχετε χάσει την επιμέλεια του παιδιού

-Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τα χορήγηση του επιδόματος γέννησης;

Το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2020, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

-Πως αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα;

Από την υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και την σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.

-Πως αποδεικνύεται ότι πληρούται το εισοδηματικό κριτήριο;

Από την υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω εδώ 

4.Επίδομα Αναδοχής

-Πότε διακόπτεται η οικονομική ενίσχυση αναδοχής;

  • Από την ημερομηνία που ο ανήλικος συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας (με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις – βλ.παρακάτω)
  • Από την ημερομηνία άρσης ή λήξης της αναδοχής, όπως αυτή προσδιορίζεται από βεβαίωση του Φορέα Εποπτείας.
  • Από την ημερομηνία λήξης της στρατιωτικής θητείας και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του εικοστού έκτου (26ου) έτους της ηλικίας του ατόμου σε αναδοχή. 4. Σε περίπτωση σπουδών από την 1η του μήνα που έπεται της λήξης του σχολικού ή σπουδαστικού ή ακαδημαϊκού έτους περάτωσης των σπουδών, προκειμένου για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές ή φοιτητές, αντίστοιχα, και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του εικοστού έκτου (26ου) έτους της ηλικίας τους.
  • Από την ημερομηνία θανάτου του δικαιούχου ή του ανάδοχου ανηλίκου,
  • Από την ημερομηνία του γάμου του ανάδοχου ανηλίκου,
  • Από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης συναίνεσης για τη διακοπή της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης.

-Σε ποιες περιπτώσεις εξακολουθεί να χορηγείται η οικονομική ενίσχυση μετά την συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας του αναδεχόμενου ατόμου;

Η οικονομική ενίσχυση εξακολουθεί να παρέχεται και μετά την ενηλικίωση του ανηλίκου, που βρίσκεται σε καθεστώς αναδοχής, στις εξής περιπτώσεις:

  • όταν το άτομο που έχουν υπό τη φροντίδα τους είναι άτομο με αναπηρία,
  • σε περίπτωση σπουδών, μέχρι την ολοκλήρωσή τους, όχι όμως πέραν των έξι (6) ετών από την εγγραφή του. Σε καμία περίπτωση η οικονομική ενίσχυση δεν μπορεί να χορηγείται μετά τη
  • συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας του ατόμου αυτού,
  • σε περίπτωση που το ανάδοχο τέκνο είναι υπόχρεος στράτευσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης. Σε καμία περίπτωση η οικονομική ενίσχυση δεν μπορεί να χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας του ατόμου αυτού.

– Ποιο είναι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής;

1) Για παιδιά τυπικής ανάπτυξης ανέρχεται μηνιαίως στα 325,00 ΕΥΡΩ.

2) Για παιδιά με μια πάθηση που έχει ως συνέπεια οποιασδήποτε φύσης αναπηρία, σε 375,00 ΕΥΡΩ.

Σε αυτό το ποσό προστίθεται και το ποσό αναπηρικού επιδόματος που δικαιούται το παιδί ανάλογα με την πάθησή του.

Σημαντική σημείωση: όταν το δικαίωμα για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης αναγνωρίζεται για χρονικό διάστημα μικρότερο του πλήρους ημερολογιακού μήνα, το ποσό υπολογίζεται με βάση ημέρες που αναγνωρίζεται το δικαίωμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω εδώ

Επίσης οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω για :

  • Προνοιακά Επιδόματα Ατόμων με Αναπηρία εδώ
  • Επίδομα Στέγασης εδώ
  • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων  εδώ

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ 

οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν  οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα και να ενημερωθούν  για το τι δικαιούνται.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.