Quantcast
ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ: Πότε και πώς θα δοθούν οι προπληρωμένες κάρτες - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ: Πότε και πώς θα δοθούν οι προπληρωμένες κάρτες

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφά μετρά ο χρόνος για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών και Οικογένειας  αναφορικά με την υλοποίηση της προπληρωμένης κάρτας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Μάλιστα από τον Ιούνιο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενταχθεί το 50% των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ σε προπληρωμένη κάρτα.

Σημειώνεται δε πως οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν τον  λογαριασμό τους για να πάρουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα, όπως αναφέρει η απόφαση της αρμόδιας υπουργού Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη.

Προπληρωμένη κάρτα: Ποια επιδόματα θα ενταχθούν

Στην προπληρωμένη κάρτα θα “περάσουν ” ορισμένα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ όπως το επίδομα παιδιού, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το Επίδομα αναδοχής, η ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, το πρόγραμμα Αγροτικής Εστίας που αφορά την  παροχή χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και το επίδομα γέννησης.

Διευκρινίζεται πως με την προπληρωμένη κάρτα οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης  θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα  έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη ούτε ενός  λεπτού από αυτό, διότι δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους.

Επίσης το μέτρο αυτό αφορά και στα επιδόματα της ΔΥΠΑ, όπως το επίδομα ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, το επίδομα επίσχεσης, το ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες, το ειδικό εποχικό βοήθημα, το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και το επίδομα  διαθεσιμότητας.

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο δεν θα ενταχθούν στην προπληρωμένη κάρτα  τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ όπως: το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, το επίδομα στέγασης, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Εξίσου το μέτρο αυτό δεν αφορά  επιδόματα της ΔΥΠΑ, όπως το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Ακόμη από την καταβολή μέσω της προπληρωμένης κάρτας εξαιρούνται τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.

Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το μέτρο

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων με την  εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας και την θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών.  Σημειώνεται δε πως οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται είτε μέσω  POS ή είτε μέσω άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Παρακάτω παρατίθεται ένα σχετικό παράδειγμα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το μέτρο:

  • Εάν κάποιος λαμβάνει επίδομα ΟΠΕΚΑ / επίδομα ανεργίας ύψους 500 ευρώ από ΔΥΠΑ  τότε θα μπορεί  θα μπορεί να σπαταλήσει το ποσό των 250 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας και τα υπόλοιπα 250 ευρώ να τα ξοδέψει με μετρητά
  • Διευκρινίζει δε πως ο  δικαιούχος του επιδόματος θα μπορεί να ξοδέψει και  ολόκληρο το ποσό μέσω της  προπληρωμένης κάρτας. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα  μετρητά.

Επίσης επισημαίνεται πως ο πολίτης που  θα χρησιμοποιεί την προπληρωμένη κάρτα για συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβραβεύεται από τους παρόχους έκδοσής της με προγράμματα που ο καθένας από αυτούς θα γνωστοποιήσει στους δικαιούχους της, αλλά και στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεπερνά τα 8,5 εκατ.ευρώ το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω δημόσιων κληρώσεων και θα πρέπει να δοθούν μέχρι τις  31 Δεκεμβρίου 2025

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.