Quantcast
Παρέμβαση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Power Pass και τις φορολογικές δηλώσεις - enikonomia.gr
share

Παρέμβαση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Power Pass και τις φορολογικές δηλώσεις

δημοσιεύτηκε:

Παρέμβαση ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με το Power Pass και τις φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα δώσει επιπλέον διευκρινίσεις για όσους στη δήλωσή τους αλλάζουν στοιχεία της κύριας κατοικίας ώστε να προχωρούν πρώτα σε αυτή την ενέργεια προτού κάνουν την αίτηση για το Power Pass.

Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφορά σε 2.500 περιπτώσεις που δεν μπήκαν πρώτα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να δηλώσουν την αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας και έκαναν την αίτηση για το Power Pass με άλλα στοιχεία.

Αυτοί άλλαξαν τα στοιχεία στη φορολογική δήλωση και έκαναν ξανά log in στην πλατφόρμα του Power Pass με αποτέλεσμα το σύστημα να “ελέγξει” τα στοιχεία, να διαπιστώσει ότι έχει δηλωθεί άλλη διεύθυνση στο φορολογικό έντυπο και τελικά να ζητείται να ξανακάνουν αίτηση.

Πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναφέρουν ότι σε όσες αιτήσεις παρουσιάστηκε πρόβλημα, θα θεωρηθούν υποβληθείσες και θα οριστικοποιηθούν από το ίδιο το σύστημα.

Οι αρμόδιοι προσπαθούν να δώσουν λύση μετά το χάος που προκλήθηκε και τις διαμαρτυρίες για το θέμα τόσο στα ΜΜΕ όσο και προς τα αρμόδια υπουργεία από φορολογούμενους οι οποίοι κινδύνευαν να «χάσουν» την πρώτη αίτηση που έκαναν για το Power Pass και  ως εκ τούτου και την επιδότηση, αλλά και από λογιστές οι οποίοι έκαναν λόγο για αλαλούμ και αδιανόητη κατάσταση.

Όπως είχε γράψει νωρίτερα το enikonomia.gr, «βροχή» πέφτουν οι διαμαρτυρίες και αυτό γιατί όσοι έχουν κάνει πρώτα την αίτηση στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr για την επιδότηση ρεύματος και υποβάλλουν εκ των υστέρων τη φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος του 2021, θα πρέπει να επανυποβάλουν την αίτηση για το Power Pass.

Δεδομένου ότι η πλατφόρμα για την επιδότηση βρίσκεται σε «αλληλεπίδραση» με την εφαρμογή υποβολής δηλώσεων, οι αιτήσεις στο Power Pass που είχαν προηγηθεί των φορολογικών δηλώσεων «μπλόκαραν» και από το στάδιο «υπό εκκαθάριση», επέστρεψαν στο «εκκρεμεί υποβολή».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε επειδή είχαν τροποποιηθεί στοιχεία της κύριας κατοικίας. Όμως ορισμένοι επισημαίνουν ότι αυτό αφορά σε όλους, όσοι έκαναν πρώτα αίτηση για το Power Pass και μετά τη φορολογική δήλωση και δεν είχαν αλλάξει τα στοιχεία.

Μιλώντας στο enikonomia.gr, η φοροτεχνικός, Χριστίνα Μαννέ επιβεβαίωσε ότι «σε περίπτωση που πρώτα γίνει η αίτηση για το Power Pass και ακολουθήσει μετά η δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, τότε επειδή η πλατφόρμα παραμένει ενεργή έως τις 5 Ιουλίου μετά την παράταση που δόθηκε, θα πρέπει να επανυποβληθεί η αίτηση για το Power Pass».

Η ίδια εκτίμησε ότι, «επειδή το σύστημα μετά την υποβολή της δήλωσης λαμβάνει τα νέα στοιχεία και μια νέα εκκαθάριση, στην ουσία χρειάζεται να ελέγξει ξανά τα στοιχεία. Μήπως τυχόν δηλ. κάποιος έχει αλλάξει κατοικία, μήπως έχει προστεθεί  κάποιο μέλος ως φοιτητής κ.α.».

Προσθέτει δε, ότι «επειδή η επιδότηση αφορά στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και συμπεριλαμβάνει και τον μήνα Δεκέμβριο του 2021, «ελέγχει» ξανά τα στοιχεία».

Το μήνυμα που εμφανίστηκε σε πολλούς αιτούντες

Το μήνυμα που εμφανίστηκε σε πολλούς αιτούντες, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι:

«Τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί υποβολή αίτησης».

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε τα εξής:

«Αναφορικά με δυσλειτουργίες που αναφέρεται ότι παρατηρήθηκαν στη λειτουργία της πλατφόρμας Power Pass, διευκρινίζεται ότι: Πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση για το Power Pass και ακολούθως τη φορολογική τους δήλωση, χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου τη δήλωση του power pass μόνο στις περιπτώσεις που άλλαξαν τη διεύθυνση κατοικίας τους στη φορολογική δήλωση και έκαναν εκ νέου ταυτοποίηση στο Power Pass».

Αναφέρει ακόμη ότι «όπως τονίζεται στις οδηγίες προς τους πολίτες, η αλλαγή διεύθυνσης πρέπει να προηγηθεί της αίτησης για το power pass και πραγματοποιείται στην πλατφόρμα

Τι ισχύει για τους φοιτητές και όσους κάνουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση

Προσοχή πρέπει να δείξουν και όσοι υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά φορολογική δήλωση αλλά και όσοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν.

Καταρχάς, όσοι κάνουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση, θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν από την αίτηση για το επίδομα. Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε εκείνη όπου κάποιος φορολογούμενος έχει παιδί που σπουδάζει και πληρώνει ενοίκιο για τη φοιτητική κατοικία.

Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τα παιδιά τους που είναι φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη για να πάρουν την επιδότηση έως 600 ευρώ θα πρέπει επίσης να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν από την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας, αλλά και να συμπληρώσει στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά στη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.