Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνεται η τιμή μέσα στην εβδομάδα - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνεται η τιμή μέσα στην εβδομάδα

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου σε τηλεοπτική εκπομπή του Open, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 7 λεπτά ανά λίτρο από τις 16 Νοεμβρίου 2022 καθώς στις 15 Νοεμβρίου λήγει η περίοδος της έκπτωσης των 7 λεπτών που κάνουν τα διυλιστήρια. «Η τιμή που βλέπουμε σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 7 λεπτά εάν πράγματι παραμείνει σταθερή η τιμή του διυλισμένου προϊόντος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το πετρέλαιο κίνησης 

Επίσης μίλησε και για το πετρέλαιο κίνησης. Όπως είπε η τιμή του πετρελαίου  κίνησης υποχώρησε στα μεγάλα αστικά κέντρα πολύ κάτω από τα 2 ευρώ και η τιμή του είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή της αμόλυβδης βενζίνης.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Η τιμή έναρξης για το πετρέλαιο θέρμανσης 
Σημειώνεται ότι η τιμή έναρξης για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 1,40 ευρώ ανά λίτρο.

 Το επίδομα θέρμανσης

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος θέρμανσης λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Επίσης επισημαίνεται πως το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ  το οποίο αντίστοιχα γίνεται 200 ευρώ έως 1.600 ευρώ για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αυτό αφορά κυρίως:

  •  τους κατοίκων των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας που έχουν μικρό πληθυσμό.
  • αλλά και τους δικαιούχους που επιλέγουν να επιστρέψουν στη χρήση πετρελαίου ή υγραερίου. Ενώ προσαυξάνεται 20% για κάθε τέκνο.

Υπενθυμίζεται πως τα είδη της θέρμανσης που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο είναι το υγραέριο, τα καυσόξυλα, το πέλετ και τη  κηροζίνη και το επίδομα αφορά μόνο τη πρώτη κατοικία των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών αλλά τη δωρεάν παραχώρηση..

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το επίδομα τα εξής:

Εκτός επιδόματος 

Δεν δικαιούνται να λάβουν το επίδομα όσοι δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις ως φιλοξενούμενοι είτε αυτά είναι παιδιά  είτε είναι τρίτοι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε κατοικίες  είτε δηλώνονται σαν προστατευόμενα μέλη όπως πχ οι φοιτητές. Ο φοιτητής μπορεί να κάνει μόνος του φορολογική δήλωση και να δηλώνει την κατοικία του σαν κύρια, όμως αν ταυτόχρονα δηλώνεται και ως προστατευόμενο μέλος στη φορολογική  δήλωση των γονέων του, τότε δεν το δικαιούται. Ωστόσο  ο φοιτητής  μπορεί να λάβει επίδομα για την θέρμανση μόνο  είναι να κάνει μόνος του φορολογική δήλωση και δεν είναι προστατευόμενο μέλος.

Τα εισοδηματικά & περιουσιακά κριτήρια

Τα ετήσια εισοδηματικά & περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα είναι τα εξής:

  •  Έως 16.000 ευρώ για άγαμους
  • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδί
  • Με 1 παιδί: 27.000  ευρώ
  • Με 2 παιδιά: 30.000  ευρώ
  • Επιπλέον παιδί: + 3.000  ευρώ
  • Έως 27.000  ευρώ για  μονογονεϊκές οικογένειες  συν 3.000  ευρώ /παιδί

Ακίνητη περιουσία:

Για τους άγαμους η αξία ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι έως  200.000  ευρώ  και έως  300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

 Οι πληρωμές 

 Οι περσινοί δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα λάβουν τη προκαταβολή έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022 και το ύψος της θα είναι αντίστοιχο με το επίδομα που δόθηκε πέρυσι. Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές του επιδόματος:

  • Για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, η πληρωμή θα γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022.
  • Για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 η πληρωμή θα γίνει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
  • Για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 η πληρωμή θα γίνει έως τις 28 Απριλίου 2023.

Αγορά πετρελαίου: Διπλάσιας αξίας επιδότησης (14/10 έως 31/3)

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.