Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης: Φόβοι για πιο υψηλή τιμή φέτος - Τι εξετάζεται για το επίδομα - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φόβοι για πιο υψηλή τιμή φέτος – Τι εξετάζεται για το επίδομα

δημοσιεύτηκε:

Πιο ακριβό αναμένεται να είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης για τους καταναλωτές σε σχέση με πέρυσι καθώς δεν προβλέπεται να δώσουν το κράτος και τα διυλιστήρια κάποια επιδότηση στην τιμή της αντλίας. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο είχε εφαρμοστεί το 2022 σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Δηλαδή οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν φέτος ακριβότερα κατά σχεδόν 0,8 ευρώ με 0,10 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης παρόλο που η τιμή του σε πραγματικές συνθήκες εκτιμάται πως θα είναι χαμηλότερη σχεδόν κατά 0,23 ευρώ το λίτρο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό θα συμβεί διότι απουσιάζει η επιδότηση στην αντλία.

Πάντως η  διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου και η μέση τιμή του αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 1,5 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα σημερινά  δεδομένα. Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται κατά μέσο όρο σχεδόν στα 0, 30 ευρώ φθηνότερα από το diesel κίνησης. Επίσης επισημαίνεται πως η τιμή του diesel διαμορφώνεται φέτος περίπου στο 1,8 ευρώ από 2,1 ευρώ το λίτρο που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου του 2022.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι λίγες ημέρες μετά την έναρξη διάθεσής του πετρελαίου η τιμή του είχε διαμορφωθεί στο  1,412 ευρώ, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και η διπλή επιδότηση συνολικού ύψους 32 λεπτών το λίτρο (τα 0,25  ευρώ προέρχονταν από το κράτος και τα 0,7 ευρώ ήταν από τα διυλιστήρια). Κατά συνέπεια η πραγματική τιμή διάθεσης θα ήταν στα 1,732 ευρώ το λίτρο.

Διευκρινίσεις Τσάπαλου για το επίδομα θέρμανσης

Διευκρινίσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.  «Και φέτος το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί  κανονικά, δεν θα επέλθει καμία μείωση, καμία τροποποίηση. Θα δοθεί  πάνω κάτω με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που είχε δοθεί πέρυσι .Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε κάτι» τόνισε και επανέλαβε πως  «το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί κανονικά».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Παρόμοιες ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του  υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στο δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.  Όπως είπε το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί με τον τρόπο που είχε δοθεί το 2022 αλλά φέτος θα υπάρξουν κάποιες διαχειριστικού τύπου αλλαγές.

Μερικές  από αυτές τις αλλαγές ενδέχεται να αφορούν στην κατάργηση της χορήγησης διπλού επιδόματος για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Δεν αποκλείεται να καταργηθεί η χορήγηση διπλού εισοδήματος για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο και αυτό επειδή η τιμή του φυσικού  αερίου έχει μειωθεί μέχρι στιγμής σημαντικά σε σχέση με το 2022.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα χορηγηθεί φέτος

Από τις παραπάνω δηλώσεις προκύπτει πως το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί  φέτος με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του 2022.  Πέρυσι τα κριτήρια ήταν τα εξής:

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Πέρυσι τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν τα εξής:

  • Έως 16.000 ευρώ έπρεπε να είναι  το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • 24.000 ευρώ  έπρεπε να είναι το ετήσιο εισόδημα για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.
  • Το ποσό αυτό προσαυξάνονταν  κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Έως 27.000 ευρώ έπρεπε να είναι το ετήσιο εισόδημα μονογονεϊκή οικογένεια. Το ποσό αυτό προσαυξάνονταν  με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Περιουσιακά κριτήρια 

  • Δεν έπρεπε να υπερβαίνει  τα 200.000 ευρώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας  για τους άγαμους .
  • Και δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα ποσά 

 Επίσης επισημαίνεται πως τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης κυμαίνονταν μεταξύ  100 ευρώ και 800 ευρώ.

Το ποσό αυτό διαμορφώνονταν  ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και προσαυξάνονταν στα 1.000 ευρώ κυρίως για τους κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Ενώ το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ για νέους δικαιούχους που γύριζαν  την πλάτη στο φυσικό αέριο.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.