Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης: Παραμένει φθηνό με την ενσωματωμένη έκπτωση - Πώς διαμορφώνεται η τιμή του - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παραμένει φθηνό με την ενσωματωμένη έκπτωση – Πώς διαμορφώνεται η τιμή του

δημοσιεύτηκε:

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κινείται κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 1,40, ευρώ, ένας μικρός … χαμός προκλήθηκε στα πρατήρια καθώς οι παραγγελίες διαδέχονταν η μία την άλλη: Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι 31 Οκτωβρίου έληγε η έκπτωση των διυλιστηρίων στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν τις ποσότητες που χρειάζονταν πριν αυξηθεί εκ νέου η τιμή του. Εντούτοις, τα δεδομένα άλλαξαν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και αυτό γιατί, η HELLENiQ ENERGY αποφάσισε να παρατείνει έως τις 15 Νοεμβρίου την έκπτωση (6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο) στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προς τις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται το καύσιμο από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

Παραμένει η έκπτωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Παράλληλα παραμένει σε ισχύ έως τις 21 Νοεμβρίου η επιπλέον έκπτωση 5% από επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, επί της τρέχουσας τιμής. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως για ολόκληρη τη σεζόν ισχύουν και οι 12 άτοκες δόσεις για πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης έδειχναν πάντως πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στο 1,389 ευρώ το λίτρο, κατά μέσο όρο στην χώρα μας, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,40 ευρώ.

Όπως και να έχει μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης και η ενεργοποίηση της πλατφόρμας myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος θέρμανσης: Η περιβόητη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος έμεινε πάντως επί της ουσίας … ημιτελής.

Και αυτό γιατί αφορά σχετικά  περιορισμένο αριθμό που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι ναι μεν τα εισοδηματικά όρια για να πάρει κάποιος το επίδομα αυξήθηκαν, όχι όμως για όλους!

Τι θα ισχύσει με το επίδομα θέρμανσης

Περιορίστηκε μάλιστα στο… ελάχιστο και το εύρος εκείνων που ήλπιζαν πως θα πάρουν διπλό το επίδομα θέρμανσης.  Αν μη τι άλλο ανεβαίνει το όριο της ακίνητης περιουσίας, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εξαιρούνται του επιδόματος αν και πληρούν τα κριτήρια.

Η «φόρμουλα» λοιπόν που αποφασίστηκε ουσιαστικά κλείνει οριστικά την πόρτα σε όσους πέρυσι δεν πήραν το επίδομα επειδή ήταν λίγα ευρώ πάνω από τα εισοδηματικά όρια.

Όσοι λοιπόν είχαν εισόδημα πέρυσι 14.000, 01 ευρώ και δεν πήραν επίδομα θέρμανσης, εάν δεν έχουν εντωμεταξύ συρρικνωθεί τα εισοδήματά τους, τότε … δεν θα το πάρουν ούτε φέτος!!

Η πολυαναμενόμενη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων αφορά τελικά μόνον τους… παλιούς δικαιούχους. Δηλαδή, όσοι το έλαβαν πέρυσι και πληρούσαν τα σχετικά εισοδηματικά όρια, θα το λάβουν και φέτος εάν εντωμεταξύ εν μέσω κρίσης το εισόδημά τους έχει…  αυξηθεί εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ανεξέλεγκτης ακρίβειας!

Πώς έκλεισαν τα παράθυρα για το διπλό επίδομα

Το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να κλείσει γενικώς τα πολλά παράθυρα και να δώσει το διπλό επίδομα αυστηρά σε όσους φέτος επιλέξουν ως καύσιμο το πετρέλαιο αλλά πέρυσι πήραν το επίδομα θέρμανσης επειδή «έκαψαν» φυσικό αέριο.

Αλλά και σε εκείνους που την περασμένη χρονιά πληρούσαν τα κριτήρια αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν επίδομα γιατί επέλεξαν να μην αγοράσουν πετρέλαιο και να ανοίξουν τα κλιματιστικά.

Έτσι, με φόντο την Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί,  αξιοποιήθηκαν κάποια «τρικ» ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι δικαιούχοι, αλλά ταυτόχρονα να υιοθετηθούν και οι όποιες εξαγγελίες έγιναν, έστω και αν αυτές αφορούν τελικά μάλλον περιορισμένο εύρος ανθρώπων.

Ποιες είναι οι νέες κατηγορίες δικαιούχων 

Συγκεκριμένα οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων είναι οι εξής:

  • Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι «έκαψαν» πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο θα πάρουν το επίδομα, που βέβαια φέτος είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.
  • Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα και «έκαψαν» φυσικό αέριο. Αν φέτος «κάψουν» πετρέλαιο, θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Και για τις δύο κατηγορίες των παλιών δικαιούχων θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί). Ο λόγος που αυξάνει τα όρια το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτή την κατηγορία είναι .. μην τυχόν και εν μέσω σαρωτικής ακρίβειας κάποιος από τους παλιούς δικαιούχους .. αύξησε το εισόδημά του!

Βεβαίως θα υπάρξουν και νέοι δικαιούχοι.. που όμως δεν είναι και τόσο …νέοι! Πρόκειται για την τρίτη κατηγορία εκείνους δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Εδώ μπήκε η ασφαλιστική δικλίδα από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί θα ενταχθούν με τα ΠΕΡΣΙΝΑ εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Με άλλα λόγια είναι εκείνοι που ζεστάθηκαν πέρυσι με κλιματιστικά και εξαιρούνταν από την επιδότηση. Αυτοί θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.