Quantcast
Ποια φορολογικά βάρη άνω των 2 δισ. ευρώ «κρύβει» ο Φεβρουάριος - Οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να τακτοποιήσετε έως το τέλος του μήνα - enikonomia.gr
share

Ποια φορολογικά βάρη άνω των 2 δισ. ευρώ «κρύβει» ο Φεβρουάριος – Οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να τακτοποιήσετε έως το τέλος του μήνα

δημοσιεύτηκε:

Μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιήσουν έως τις 29 Φεβρουαρίου οι πολίτες προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Αναλυτικά, στις 29 του μήνα εκπνέει η προθεσμία:

Για  καταβολή της τελευταίας  δόσης του φόρου εισοδήματος  του φορολογικού έτους 2023

Αυτό αφορά στα φυσικά πρόσωπα και στα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν πληρώσει εφάπαξ τον φόρο. Μάλιστα το κράτος θα εισπράξει το ποσό των 410 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του 2023 και 285 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Για την  πληρωμή της τελευταίας  δόσης  του ΕΝΦΙΑ  του φορολογικού έτους 2023

Η προθεσμία αυτή αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ και που επέλεξαν να τον εξοφλήσουν  σε δόσεις. Το κράτος θα  λάβει το ποσό της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023.

Για την καταβολή των τελών  κυκλοφορίας  του 2024  και ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας

Μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ΙΧ να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024. Το κράτος εκτιμάται πως θα εισπράξει από τα τον φόρο το ποσό του 1,206 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι “ξεχασαριάδες” θα κληθούν να πληρώσουν έως και διπλά τέλη, ως πρόστιμο. Αναλυτικά:

  • Εάν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ., τότε το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών.
  • Εάν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ, τότε πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% των τελών.
  • Εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ, τότε το πρόστιμο θα είναι μηδενικό.

Η προθεσμία  αυτή αφορά και την  ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας.

Επίσης οι ιδιοκτήτες των ΙΧ μπορούν να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας μέσω της πλατφόρμας   της ΑΑΔΕ”MyCar”. Πάντως οι πολίτες που θα καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο καθώς πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.  Οι φορολογούμενοι που θα θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία τον Απρίλιο θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου και ότι  θα πρέπει να καταβάλλουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Δόσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή και ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών

Φορολογικό διαζύγιο 

Μέχρι τέλος του μήνα μπορούν οι  έγγαμοι φορολογούμενοι να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023.  Μετά την προθεσμία αυτή δεν μπορεί να ανακληθεί η επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης. Οι σύζυγοι, πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.