Quantcast
Ποιοι μένουν εκτός της επιταγής ακρίβειας—Τα "ψιλά γράμματα" όλων των ενισχύσεων - enikonomia.gr
share

Ποιοι μένουν εκτός της επιταγής ακρίβειας—Τα “ψιλά γράμματα” όλων των ενισχύσεων

δημοσιεύτηκε:

«Κερδισμένους» και «χαμένους» από τα νέα μέτρα στήριξης αποτυπώνουν τα ψιλά γράμματα των ενισχύσεων: Αν και σε κάποιες περιπτώσεις τα μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως και… «γενναία», όπως για παράδειγμα στους νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης ή εκείνους του επιδόματος τέκνων, υπάρχουν και εκείνοι που θα «καούν». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πχ ακόμη και δικαιούχοι –βάσει εισοδήματος- της επιταγής ακρίβειας!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έκπληξη θα αισθανθούν χιλιάδες πολίτες που αυτή την στιγμή εκτιμούν πως είναι δικαιούχοι κάποιων εκ των ενισχύσεων  που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αλλά θα διαπιστώσουν τελικά πως … δεν χωρούν όλοι στο νέο πακέτο στήριξης.

Το… team των «χαμένων»

Ποιοι παίρνουν λοιπόν και ποιοι μένουν εκτός της επιταγής ακρίβειας;

  1. επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους ΕΦΚΑ: 300 ευρώ θα δοθούν σε όσους η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα καθαρά.

 Ωστόσο κριτήριο θα αποτελούν:

  • το φορολογητέο ατομικό εισόδημα (9.600 ευρώ) δηλαδή κάποιοι χάνουν το επίδομα λόγω τεκμηρίων
  • το οικογενειακό εισόδημα που είχαν το 2021 (19.200 ευρώ). Συνεπώς οικογένειες όπου ο/η σύζυγος έχει υψηλότερο εισόδημα ή σύνταξη από τον άμεσα δικαιούχο, χάνουν πλήρως το επίδομα.
  1. μακροχρόνια άνεργοι: θα λάβουν επιταγή ακρίβειας 300 ευρώ εφόσον δεν υπερβαίνουν 24 μήνες μακροχρόνιας ανεργίας.
  1. δικαιούχοι επιδόματος τέκνων (Α21) ή ΚΕΑ, ανασφάλιστοι συνταξιούχοι και Αμεα ΟΠΕΚΑ: οι καταβολές επιπλέον δόσης τακτικής επιδότησης, προσαύξησης ή “επιταγής” 300 ευρώ θα γίνει σε ενεργούς δικαιούχους επιδότησης Νοεμβρίου. Χάνουν πλήρως  όμως το επίδομα τον Δεκέμβριο αν κόπηκε ή θα διακοπεί νωρίτερα  επιδότησή τους.

  Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις ρεύματος

 Για τις επιδοτήσεις ρεύματος, τα ποσά επιδότησης δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Στο ΥΠΟΙΚ έχουν έτοιμα σενάρια, αλλά θα ισχύσουν μόνο αυτά που θα «κουμπώσουν» στις όποιες ενέργειες της  ΕΕ –και στις συνέπειες που αυτές θα έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσουν τα εξής κατά περίπτωση:

  1. Καταναλωτές ρεύματος για τους τρέχοντες λογαριασμούς: από Οκτώβριο θα μπει τέλος στην «οριζόντια» επιδότηση προς όλους. Το σχέδιο προβλέπει πως η γενική επιδότηση θα καλύπτει μόνο τις πρώτες κιλοβατώρες (πχ έως 300 το μήνα) ανάλογα και με τη γεωγραφική περιοχή. Όσο ανεβαίνει η κατανάλωση, θα βαίνει μειούμενη η επιδότηση για να μην επιδοτείται η σπατάλη. Τα όρια θα μπορεί να αλλάζουν και βάσει εισοδήματος, κύριας κατοικίας ή και άλλων κριτηρίων.
  2. Επίδομα θέρμανσης: Ενδέχεται το σύστημα υπολογισμού του τελικού ποσού να αλλάξει και να μην ισχύσουν φέτος τα κατώτατα όρια των 100 ευρώ. Σε περιοχές πχ στην Αθήνα ή την Ρόδο και την Κρήτη μπορεί έτσι να λάβουν λιγότερα και από πέρυσι (60-80 ευρώ).
  3. Φυσικό αέριο: τριπλή “επιδότηση” θα λάβουν χιλιάδες καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, για να μην «παγώσουν» το χειμώνα:
  • αυξημένο επίδομα θέρμανσης με βασικό επίδομα 300 ευρώ (αντί 250) το οποίο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά παιδί
  • ειδική επιδότηση από το κράτος ή/και τις εταιρίες παροχής φυσικού αερίου, για τα νοικοκυριά(πχ 10-20 ευρώ ανά λογαριασμό)
  • μείωση τιμής/κόστους αερίου, με παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο ενδέχεται να μπει και εδώ πλαφόν κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρόκειται να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων του φυσικού αερίου.

Έτσι τον Οκτώβριο θα δοθεί «σούπερ» επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκμηδενίζοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Τότε η τιμή του εκτιμάται πως θα ξεκινά από 1,4 -1,5 ευρώ το λίτρο. Από την άλλη, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, σχεδιάζεται να κοπεί η επιδότηση που δίδεται στο πετρέλαιο κίνησης –και παρά την οποία σήμερα η τιμή του κινείται κοντά στα 2 ευρώ ρεκόρ πανελλαδικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.