Quantcast
Πώς θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας την απόφαση του ΣτΕ για την παραγραφή χρεών; - enikonomia.gr
share

Πώς θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας την απόφαση του ΣτΕ για την παραγραφή χρεών;

δημοσιεύτηκε:

 Για τον τρόπο που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας  και Κοινωνικών  Υποθέσεων την απόφαση του  Συμβουλίου της Επικρατείας  (ΣτΕ) για την παραγραφή χρεών, εξήγησε ο αρμόδιος υφυπουργός  Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στην εφημερίδα  “Ελεύθερος  Τύπος “.

“Είναι δεδομένος ο σεβασμός προς τις δικαστικές αποφάσεις, συνεπώς τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραγράφονται όντως εντός 10 ετών και όχι εντός 20. Μάλιστα, πρόθεσή μας είναι να εναρμονιστεί η ασφαλιστική με τη φορολογική νομοθεσία, συνεπώς πιθανότατα θα προβλεφθεί και περαιτέρω μείωση του χρόνου παραγραφής στα 5 χρόνια. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατάρτισης διάταξης νόμου, με στόχο τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος”, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.
“Στόχος μας είναι να ρυθμίσουμε το χρονικό διάστημα παραγραφής σε όλα του τα στάδια, τόσο δηλαδή στο πρώτο, όσο η οφειλή βρίσκεται στον ΕΦΚΑ, όσο και στο δεύτερο, όταν αυτή βεβαιώνεται στο ΚΕΑΟ. Αυτό, στην πράξη σημαίνει ότι από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται, ο ΕΦΚΑ έχει δέκα χρόνια για να εκδώσει πράξη βεβαίωσης αυτής της οφειλής. Αν υπερβεί αυτό το όριο, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος παραγράφεται. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΕΑΟ, που γνωστοποιεί το χρέος στον οφειλέτη και εκκινεί τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης. Να επισημάνω, πάντως, σε αυτό το σημείο ότι για τα «φρέσκα» χρέη δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς ο ΕΦΚΑ βεβαιώνει πράξεις οφειλής σε μηνιαία βάση με αυτοματοποιημένη διαδικασία και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του ΚΕΑΟ ενεργοποιούνται άμεσα, μετά τη μη συμμόρφωση του οφειλέτη”, συμπλήρωσε.
“Επιπλέον, στις διατάξεις νόμου που επεξεργαζόμαστε θα υπάρχει πρόβλεψη και για τους ασφαλισμένους που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους που τώρα πια θεωρούνται παραγεγραμμένα. Για αυτούς υπάρχει η πρόβλεψη τα χρέη που θα παραγραφούν να αφαιρεθούν από τη ρύθμιση. Είμαστε βέβαιοι πως οι αλλαγές αυτές μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες, ταχύτερες διαδικασίες για τη διοίκηση και καλύτερη εξασφάλιση είσπραξης των εισφορών” σημείωσε μεταξύ  άλλων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.