Quantcast
«Τουρισμός για όλους»: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις - Πώς προκύπτουν οι δικαιούχοι του προγράμματος  - enikonomia.gr
share

«Τουρισμός για όλους»: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Πώς προκύπτουν οι δικαιούχοι του προγράμματος 

δημοσιεύτηκε:

Προθεσμία μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 21 του μήνα έχουν για να υποβάλλουν αίτηση, όσοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν «ηλεκτρονικές επιταγές» ως και 200 ευρώ για να τις εξαργυρώσουν στις διακοπές τους: Σχεδόν 200.000 οικογένειες μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν μέσα από το «Τουρισμός για Όλους PASS» μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, με την οποία θα μπορούν να καλύψουν μέρος των εξόδων για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω του vouchers.gov.gr: Σήμερα δικαίωμα να κάνουν αίτηση έχουν όσοι διαθέτουν ΑΦΜ με λήγοντα στο 4, 5 και 6. 

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» 

Από αύριο όμως Δευτέρα 18 Ιουλίου ανοίγει η διαδικασία για όλους ανεξαρτήτως ΑΦΜ, ακόμη και για εκείνους που μπορούσαν αλλά δεν έκαναν αίτηση το προηγούμενο διάστημα. 

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος; 

  • Επιδότηση 150€ ανά δικαιούχο και ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 200€ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%
  • Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του e-voucher σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.α.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς
  • Εξαργύρωση του e-voucher εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, ώστε υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου. Αν ο δικαιούχος δεν αξιοποιήσει εφάπαξ το ποσό μπορεί να το «σπάσει» σε δόσεις, με τον εξής τρόπο: Για παράδειγμα, μπορεί να δαπανήσει 50 ευρώ για τη διαμονή του σε κάποιο κατάλυμα κατά τους θερινούς μήνες και τα υπόλοιπα 100 ευρώ να τα χρησιμοποιήσει για τον ίδιο σκοπό το φθινόπωρο, τον χειμώνα, την επόμενη άνοιξη ή στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού. Έτσι, το πρόγραμμα συμβάλει και στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, δώδεκα μήνες τον χρόνο. 

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις 

Αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000€ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000€, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί.

Για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μίας διεύθυνσης e-mail. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των δικαιούχων. Συγκεκριμένα:

  • Όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2 και 3, υπέβαλαν αιτήσεις από το Σάββατο 16 Ιουλίου.
  • Όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 4, 5 και 6, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου.

Μέχρι πότε μένει ανοιχτή η πλατφόρμα 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα είναι ανοικτή για όλα τα ΑΦΜ μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουλίου και ώρα 23:59. 

Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση.

Το τηλέφωνο εξυπηρέτησης για τους πολίτες είναι το 210-2600610 και η γραμμή θα ξεκινήσει τη λειτουργία της παράλληλα με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Τι ισχύει για τουριστικά πακέτα – ακτοπλοϊκά 

Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί πως παρά τις αρχικές σκέψεις για αξιοποίηση του σχετικού ηλεκτρονικού «κουπονιού» πέρα από την διαμονή και σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε εστίαση, ακόμη και σε τουριστικά «πακέτα», κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά δυνατό. 

Και αυτό γιατί παρά την σχετική πρόθεση και προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού, δεν κατέστη δυνατόν τα τουριστικά γραφεία να περιληφθούν στους παρόχους σε αυτή τη φάση του προγράμματος, λόγω ζητημάτων κρατικών ενισχύσεων και ενωσιακού δικαίου, τα οποία ήδη στην παλαιότερη εκδοχή του προγράμματος είχαν δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα εξαργύρωσης και πληρωμής τόσο στους δικαιούχους, όσο και στα ίδια τα γραφεία. Εξετάζεται όμως η δυνατότητα ενός συμπληρωματικού σκέλους του προγράμματος για τα τουριστικά γραφεία, με χαρακτηριστικά που να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του, προς όφελος όλων.

Έτσι, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» καλύπτει αποκλειστικά και μόνο την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής. Δεν καλύπτονται τοπικές μετακινήσεις, ούτε δαπάνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί ακόμη πως αν κάποιος δικαιούχος δεν διαθέτει «έξυπνο» κινητό, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ούτε ο δικαιούχος χάνει την επιδότηση. Και αυτό επειδή, η χρήση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορεί να γίνει και μέσω ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία παρέχεται η δυνατότητα για απευθείας χρέωση από τον πάροχο, με τη συμπλήρωση των στοιχείων της ψηφιακής κάρτας του δικαιούχου

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.