Quantcast
Πρόγραμμα για ενοικίαση διαμερισμάτων σε πρόσφυγες στη Λάρισα- Το μέγιστο κόστος μίσθωσης - enikonomia.gr
share

Πρόγραμμα για ενοικίαση διαμερισμάτων σε πρόσφυγες στη Λάρισα- Το μέγιστο κόστος μίσθωσης

δημοσιεύτηκε:

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την ενοικίαση διαμερισμάτων σε πρόσφυγες, στην πόλη της Λάρισας, αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Αυτό συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας, με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και στελεχών της Ύπατης Αρμοστείας.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων, μετείχαν ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γ. Σούλτης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ κ. Δημ. Μπαμπαλής

Στη σύσκεψη διευκρινίστηκαν σειρά ζητημάτων για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ δόθηκαν και επιμέρους απαντήσεις σε ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη σχετική συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων.

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν είναι το πώς το πρόγραμμα θα πετύχει τον στόχο του και θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για την ομαλή ένταξη των προσφύγων σε μια κανονικότητα έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην εξαρτώνται εσαεί από το πρόγραμμα.

«Δεν είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο απλά βάζεις έναν άνθρωπο σε ένα διαμέρισμα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν θέματα υγείας, θέματα εκπαίδευσης των παιδιών τους, θέματα δική τους ένταξης σε ένα πλαίσιο κανονικότητας» είπε ο αντιδήμαρχος .

Από εκεί και πέρα ο κ. Δεληγιάννης είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως συζητήθηκαν διάφορα τεχνικά θέματα για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ σημείωσε πως το έργο για την υλοποίηση του προγράμματος θα το αναλάβει μια ομάδα ανθρώπων που θα προσληφθούν από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας (ΔΗΚΕΛ) σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που υφίσταται και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο, υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη για συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας «σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να καλύψει τις προσωρινές ανάγκες στέγασης ανθρώπων που πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης, καθώς και ευάλωτων αιτούντων άσυλο που λόγω της κατάστασής τους δεν μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν στους μαζικούς χώρους φιλοξενίας»

Τονίζεται ότι το κόστος ενοικίασης των σπιτιών καλύπτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Δήμο Λαρισαίων, που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, θα αποτυπώσει και το πραγματικό ενδιαφέρον των συμπολιτών για ένταξη των ακινήτων τους στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως με την υλοποίηση του προγράμματος ο Δήμος Λαρισαίων επιδιώκει μείωση του αριθμού των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κουτσόχερο σε 500 άτομα.

Οι προδιαγραφές για τα διαμερίσματα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, θα πρέπει να διασφαλίζουν «επαρκείς συνθήκες υποδοχής». Ενδεικτικά θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά όπως ορίζει ο ελληνικός νόμος (π.χ. ενεργειακό ηλεκτρολόγου, μηχανικού), να έχουν καλές συνθήκες υγιεινής, φρέσκο και επαρκή αερισμό, φως, να υπάρχει πρόβλεψη για επαρκή θέρμανση, κλιματισμό και ζεστό νερό, να διαθέτουν πόσιμο νερό και υποδομές αποχέτευσης, να υπάρχει πρόβλεψη για πυρασφάλεια, να γίνεται τακτική απεντόμωση, να βρίσκονται σε κατάλληλη τοποθεσία ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, να έχουν επαρκή χώρο διαβίωσης για 6 άτομα (δηλ. κατά μέσο όρο 60 – 90 τ.μ.), να υπάρχει 1 τουαλέτα ανά 6 άτομα , να είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση (έπιπλα ύπνου, καθιστικό, τραπεζαρία, ηλεκτρικές συσκευές, είδη κουζίνας, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κ.λπ.), να έχουν επαρκή κοινόχρηστο χώρο για φαγητό, παιχνίδι, μελέτη κ.λπ., να είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Σε κάθε διαμέρισμα υπολογίζονται κατά μέσο όρο 6 θέσεις φιλοξενίας (για άτομα άνω των 3 ετών) με μέγιστο κόστος ενοικίασης περίπου στα 400 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.