Quantcast
Ρεύμα: Έρχεται λίφτινγκ στους λογαριασμούς -Τι αλλάζει για τους καταναλωτές - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Έρχεται λίφτινγκ στους λογαριασμούς -Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “λίφτινγκ” στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.  Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα μερικές από τις αλλαγές που θα έρθουν από Οκτώβριο στους λογαριασμούς των καταναλωτών είναι η επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και δεν θα δίνονται οριζόντια κρατικές επιδοτήσεις και χωρίς κριτήρια, όπως ισχύει τώρα. Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει αναφέρει σε έκθεση της πως θα υπάρξουν μόνο στοχευμένες ενισχύσεις για την ενέργεια.

Επίσης εάν υπάρχει επιλογή, η αλλαγή προμηθευτή θα είναι χωρίς επιβάρυνση και θα πρέπει και αυτές οι επιχειρήσεις να ενημερώνουν άμεσα τον πελάτη για την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής.

Αλλά θα δίνεται και η δυνατότητα κάθε μήνα:

  • Επιλογής σταθερού τιμολογίου ή
  • Κυμαινόμενου τιμολογίου

Ενώ υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να χορηγηθεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος με αυστηρά κριτήρια.

Ωστόσο  σε κάθε περίπτωση η νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου  θα κληθεί να αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στον τομέα των επιδοτήσεων από την 1η Οκτωβρίου με βάση την πορεία των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Η πρόταση της ΡΑΑΕΥ

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ είχε καταθέσει τις προτάσεις της για τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστούν οι παρακάτω τύποι  τιμολόγησης:

1.Τα κυμαινόμενα τιμολόγια: 

Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Α. Πρώτη κατηγορία 

Τα προγράμματα με ανακοίνωση τιμής την 1η μέρα κάθε μήνα. Δηλαδή θα αλλάζει η χρέωση κάθε μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των χονδρεμπορικών τιμών προηγούμενων μηνών, που θα εκκαθαρίζονται την πρώτη μέρα του μήνα τιμολόγησης.

Β. Δεύτερη κατηγορία

Τα προγράμματα τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής.

2.Τα σταθερά τιμολόγια

Αλλά και τα σταθερά τιμολόγια αναμένεται να αναπροσαρμοστούν από τον κλάδο προμήθειας, δηλαδή θα είναι τα ακριβότερα της αγοράς

3. Το κομμάτι της αγοράς που διαθέτει έξυπνους μετρητές θα μπορεί να διαπραγματευτεί με τον πάροχο την τιμολόγησή του.

Η τελική μορφή των τιμολογίων θα καθοριστεί μετά τη δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης της ΡΑΑΕΥ με τους προμηθευτές, δηλαδή μετά τις 26 Ιουνίου

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος μηνός  Μαΐου και Ιουνίου είναι  1,5 λεπτό με κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες ανά μήνα. Η επιδότηση αυτή μέχρι τώρα είναι οριζόντια, αφορά τη πρώτη κατοικία και τη δεύτερη κατοικία αλλά και την εξοχική μέχρι τώρα και χορηγείται χωρίς κάποιο κριτήριο.

Η τελική επιβάρυνση φτάνει να είναι στα 14,5 λεπτά  ανά κιλοβατώρα. Στα κοινωνικά τιμολόγια η επιδότηση είναι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στα αγροτικά τιμολόγια είναι 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα, ενώ στα εμπορικά τιμολόγια (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται εστιατόρια, κομμωτήρια, καταστήματα, περίπτερα, γραφεία, αρτοποιεία) δεν δίνεται επιδότηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Πάντως το μέτρο των κρατικών επιδοτήσεων ισχύει σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό για τους μήνες  Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.