Quantcast
Ρεύμα: Θα πέσουν οι τιμές το 2024; Τι απαντούν Σδούκου και Σκυλακάκης - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Θα πέσουν οι τιμές το 2024; Τι απαντούν Σδούκου και Σκυλακάκης

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα πέσουν το 2024 οι τιμές στο ρεύμα ρωτήθηκε σήμερα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Οι τιμές στο ρεύμα  μας ενδιαφέρει να πέσουν και να γίνουν ανταγωνιστικές», απάντησε  η κ. Σδούκου και πρόσθεσε πως  «διαφαίνεται  -με βάση αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή – πως θα υπάρχει μία αποκλιμάκωση στις τιμές. Αυτό είναι το ζητούμενο ».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τι λέει ο Σκυλακάκης

Νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA εάν η τιμή του ρεύματος θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα δηλαδή στα 0,11  ευρώ ή 0,12 ευρώ. «Αυτό δεν το ξέρουμε γιατί είναι συνάρτηση των διεθνών τιμών», απάντησε  και ανέφερε πως «εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε δύο συστατικά στο ηλεκτρικό ρεύμα:

  • Το ένα είναι οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου με το οποίο παράγεται περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Μετά είναι οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα που μπαίνει στον λιγνίτη και στο φυσικό αέριο. Και μετά είναι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του κόστους. Αυτό οδηγεί στις τιμές που έχουμε» .

Και συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει μια μόνιμη μεταβολή  που αυξάνει τις τιμές του ρεύματος  και πως αυτό είναι οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα.  «Οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα κυμάνθηκαν μεταξύ  20 και 25 ευρώ κατά την πρώτη περίοδο κρίσης και ανέβηκαν στα 80 ευρώ, ενώ κάποια στιγμή έφτασαν τα 100 ευρώ. Δεν προβλέπει κανείς ότι θα πέσουν οι τιμές αυτές. Είναι διεθνείς τιμές. Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν. Αυτές όμως φεύγουν από το μείγμα όταν έχουμε άνοδο των ΑΠΕ που αυτό ρίχνει τις τιμές. Για να φύγουν αυτές  από το μίγμα θα κάνουν 6 με 7 χρόνια».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Ρεύμα: Πού βρίσκεται σήμερα η τιμή του στην Ελλάδα 

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του https://euenergy.live/. Αξιοσημείωτο είναι δε πως ενώ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα βρισκόταν πάνω από τα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου και σήμερα έχει φτάσει να προσεγγίζει τα επίπεδα του 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της ιστοσελίδας έδειξαν για την τιμή του ρεύματος στη χώρα μας τα εξής:

  • Δευτέρα 11/12/2023 ήταν στα 120.29 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Τρίτη 12/12/2023 ανήλθε στα 125.26  ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Τετάρτη 13/12/2023 διαμορφώθηκε στα 108.85 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Πέμπτη 14/12/2023 ήταν στα 106.19 ευρώ  ανά μεγαβατώρα
  • Παρασκευή 15/12/2023 ανήλθε στα 96.46  ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Και σήμερα Σάββατο 16/12/2023  πήγε στα  84.52 ευρώ ανά μεγαβατώρα

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.