Quantcast
Ρεύμα: Θα υπάρξουν αλλαγές στο σχήμα επιδοτήσεων; Η απάντηση Σκυλακάκη - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Θα υπάρξουν αλλαγές στο σχήμα επιδοτήσεων; Η απάντηση Σκυλακάκη

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν ενδέχεται να γίνουν αλλαγές  στο ισχύον σχήμα οριζόντιων επιδοτήσεων των λογαριασμών για το ηλεκτρικό ρεύμα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Open σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Οπωσδήποτε θα δούμε σειρά αλλαγών σε όλο το πλαίσιο, αλλά πριν γίνει αυτό θα πρέπει να δούμε εάν αυτές οι τιμές του φυσικού αερίου είναι εδώ για να μείνουν κάποιο χρονικό διάστημα ή θα αποκλιμακωθούν και είναι φαινόμενο ημερών», απάντησε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε  ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει υποκατάσταση του φυσικού αερίου, παραθέτοντας  ένα σχετικό παράδειγμα:

Το χειμώνα μια πολυκατοικία που έχει παλιό καυστήρα και έχει βάλει φυσικό αέριο, δεν θα μπορεί να το πληρώσει. Ποιος θα αντέξει να πληρώνει το φυσικό αέριο;  διερωτήθηκε. Ας πούμε ότι η κυβέρνηση επιδοτεί στο 100% την τιμή του φυσικού αερίου, αυτά είναι χρήματα των φορολογουμένων τα οποία μπορούν να δοθούν για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σημείωσε.

Ωστόσο «εάν το φαινόμενο αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, τότε η αντίδραση που πρέπει να κάνουμε είναι σαν να δεχόμαστε υβριδικό οικονομικό πόλεμο και να πάρουμε  αντίστοιχα μέτρα, κάτι που η Γερμανία, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο ήδη ξεκίνησε να κάνει» συμπλήρωσε αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου.

Για τα μέτρα φυσικού αερίου

Επίσης μίλησε και για τα μέτρα φυσικού αερίου που έλαβε η Γερμανία, για να περιορίσει την κατανάλωση του φυσικού αερίου, αλλά και για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

«Οι αντοχές μας είναι συνάρτηση των τιμών και των μέτρων που θα λάβουμε. Διότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει παθητική να βλέπει όλα αυτά. Είδατε, η Γερμανία πήρε μια σειρά από ειδικά μέτρα για να περιορίσει την κατανάλωση του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα των οικονομιών αυτή τη στιγμή είναι το φυσικό αέριο. Το πετρέλαιο είναι κάτι που μπορεί να το διαχειριστεί η οικονομία και μπορούμε με διάφορα μέτρα, όπως το επίδομα θέρμανσης, πράγματα που κάνουμε, να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πετρελαίου», τόνισε ωστόσο ανέφερε ότι «το θέμα του φυσικού αερίου σε τιμή 300 ευρώ  η μεγαβατώρα, 15 φορές πάνω από τη  προηγούμενη τιμή,  δεν αντιμετωπίζεται χωρίς λήψη ισχυρών μέτρων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.