Quantcast
Σενάρια για Fuel Pass 3: Ποιοι θα το λάβουν - enikonomia.gr
share

Σενάρια για Fuel Pass 3: Ποιοι θα το λάβουν

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκεται η χορήγηση μιας νέας επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass) σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Αυτό αναμένεται να αφορά μόνο στους επαγγελματίες οδηγούς και υπολογίζεται πως θα εφαρμοστεί στο τέλος του έτους. Το κόστος της παροχής αυτής θα προκύψει από το επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα  που θα έχει η Ελλάδα. Δηλαδή η χώρα μας αναμένεται να έχει υψηλότερο από 1,1%  το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζονταν αρχικά και πως αυτό θα είναι αυξημένο από 0,1% έως και 0,3%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να βρει 600 εκατ . ευρώ για να υλοποιήσει μια σειρά από παροχές στο τέλος του χρόνου για τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Αυγούστου 2023 ο Νίκος Παπαθανάσης – όταν ήταν υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών -είχε βάλει τέλος στα σενάρια για παράταση του Fuel Pass και το επόμενο διάστημα.  «Ό,τι έχει ανακοινωθεί, έχει ανακοινωθεί. Αυτή είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς» είχε τονίσει.

Τα ποσά του Fuel Pass 2

Το Fuel Pass 2 αφορούσε σε κάθε φυσικό πρόσωπο, που ήταν φορολογικό κάτοικο Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού  έως  30.000 ευρώ και προσαυξάνονταν κατά  3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των  45.000  ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση  ανέρχονταν  στα συνολικά ακόλουθα ποσά:

  • 100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε ογδόντα πέντε (85) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
  • 80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Το ανωτέρω ποσό σε 65 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
  • 70 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε πενήντα πέντε (55) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
  • 60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα σαράντα 45  ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις τιμές

Τις εκτιμήσεις του για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στις 13 Οκτωβρίου  είχε κάνει χθες ο Γενικός Γραμματέας Βενζινοπωλών Αττικής Απόστολος Καλατζόπουλος. Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο,  είχε σημειώσει και μίλησε για την τιμή της βενζίνης

«Υπάρχει εδώ και 2 εβδομάδες μια πτώση στην τιμή της βενζίνης. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο αυτό γιατί στο πετρέλαιο διεθνώς δεν έχει αλλάξει πολύ η τιμή του. Πριν από δύο βδομάδες είχαμε 2,02 ευρώ τιμή βενζίνης στην αντλία και τώρα έχουμε 1,96 και αύριο ίσως και 1,95 από την τιμολόγηση που έχω από σήμερα μέχρι την Παρασκευή» είχε συμπληρώσει.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.