Quantcast
Σπίτι μου: Επιπλέον 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου: Επιπλέον 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις για το πρόγραμμα “Σπίτι μου” που χορηγεί χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους ή ζευγάρια  ηλικίας 25 έως 39 ετών φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Προβλέπεται ο διπλασιασμός του προγράμματος «Σπίτι μου » με επιπλέον 375 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων, για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα έντονου στεγαστικού προβλήματος, ιδίως των νέων ατόμων και τη στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο από τις τράπεζες» σημειώνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού  2024 που κατατέθηκε στη  Βουλή.

Πάντως το κείμενο του προϋπολογισμού δεν διευκρινίζει εάν θα γίνουν νέες αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα / εάν θα εξεταστούν οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και που πληρούν τα κριτήρια . Σημειώνεται δε πως η ΔΥΠΑ είχε  ανακοινώσει πως στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 θα έληγε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων και δεν είχε αναφέρει κάτι για παράταση του προγράμματος

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Υπενθυμίζεται πως τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ήταν τα εξής:

Στα 10.000 ευρώ ήταν το κατώτατο εισοδηματικό όριο και το ανώτατο όριο για τους νέους άγαμους  ήταν στα 16.000 ευρώ, στα 24.000 ευρώ για ζευγάρι,  το οποίο προσαυξάνονταν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και στις 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, με αντίστοιχη προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Για να καλυφθεί το εισοδηματικό κριτήριο δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να έχει δηλωθεί εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά θα μπορεί να προσμετρηθεί και το τεκμαρτό εισόδημα στον υπολογισμό.

Επίσης οι συμμετέχοντες του προγράμματος μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι τουλάχιστον 15 ετών ωστόσο με τη νέα προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται πως τα 15 έτη υπολογίζονται από τον χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.