Quantcast
Στεγαστικά χωρίς... σύνορα: Ανοίγει ο δρόμος για δάνεια από ευρωπαϊκές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Στεγαστικά χωρίς… σύνορα: Ανοίγει ο δρόμος για δάνεια από ευρωπαϊκές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Στεγαστικά δάνεια… χωρίς σύνορα.  Σε στάδιο διαβούλευσης βρίσκεται η πρόταση για δάνεια από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μερικές από τις αλλαγές που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας και διαβούλευσης από την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές τραπεζικές ενώσεις και τις εποπτικές αρχές είναι:

  • Προτάσεις από τράπεζες διαφορετικών κρατών-μελών  της Ευρωζώνης που έχουν κοινή παρουσίαση θα μπορεί να λαμβάνει Έλληνας δανειολήπτης.
  • Ο δανειολήπτης θα έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για κάνει τις συγκρίσεις σχετικά με το θέμα των στεγαστικών δανείων μεταξύ των τραπεζών  ή και να αλλάξει  γνώμη .
  • Ο δανειολήπτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί μεσίτη  και χρηματοδότηση  μέσω άλλου γραφείου αντιπροσώπευσης ή ακόμα και λίζινγκ από άλλες χώρες-μέλη

Για παράδειγμα ένας Έλληνας δανειολήπτης θα μπορεί να λαμβάνει στεγαστικό δάνειο από γερμανική τράπεζα και συγχρόνως να έχει την ασφάλεια σπιτιού σε ισπανική ασφαλιστική εταιρεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τα στεγαστικά δάνεια

Η ΕΒΑ προτείνει να δημιουργηθούν κοινά μητρώα και βάσεις δεδομένων για να έχουν ενιαία πρόσβαση οι αρμόδιες εθνικές Αρχές και τα πιστωτικά ιδρύματα και να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά και νομικά ζητήματα της κάθε χώρας μέλους της Ευρωζώνης.

Σε ότι αφορά την πρόβλεψη  διασυνοριακών στεγαστικών δανείων, οι κυριότερες προτάσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  • Ο δανειολήπτης να μπορεί να επιλέξει ελεύθερα για το στεγαστικό δάνειο από άλλη ασφαλιστική ή ασφαλιστικές εταιρείες τις ασφαλιστικές καλύψεις και όχι της εταιρείας  με την οποία η τράπεζα κάνει σταυροειδείς πωλήσεις
  • Να υπάρχουν κοινά συστήματα και βάσεις δεδομένων  για τη  καταχώριση τίτλων ιδιοκτησίας.
  • Να υπάρχει μια ενιαία φόρμα των τραπεζών μέσω της οποίας θα μπορεί το κάθε  πιστωτικό ίδρυμα να κάνει προσφορές στους δανειολήπτες.
  • Να γίνει πιο απλή η διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος περιλαμβανομένων των κειμένων στα συμβόλαια
  • Να δίνεται περισσότερος χρόνος στους δανειολήπτες για τις προσφορές που λαμβάνουν από τις τράπεζες προκειμένου να τις μελετούν καλύτερα. Δηλαδή να αυξηθεί ο χρόνος υπαναχώρησης από τη προθεσμία της προσφοράς από 7 σε 14 ημέρας.
  • Να διερυνθεί η  έννοια “πίστωση” στην οποία θα εμπεριέχεται και η δυνατότητα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Στεγαστικά δάνεια: Τι θα προτείνουν οι ελληνικές τράπεζες στο ΥΠΟΙΚ

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προτείνουν στην ηγεσία υπουργείου Οικονομικών κατά τη συνάντηση τους  την Πέμπτη τη μείωση της δόσης του στεγαστικού δανείου τους για τους πολίτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Δηλαδή στους συγκεκριμένους πολίτες θα εξετασθεί  είτε να επιμηκυνθεί το δάνειο με διάρκεια είτε να αυξηθεί μέσω ειδικής  ρύθμισης επιδότησης η δόση με τη συμβολή του κράτους.

Επίσης οι τράπεζες  αναμένεται να θέσουν επί τάπητος και τις δυνατότητες ρυθμίσεων που θα προσφέρουν στους πελάτες τους από την αρχή του χρόνου με μείωση της δόσης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου ή κεφαλαιοποίηση των τόκων για την περίοδο μετά τη ρύθμιση.

ΕΚΤ: Πώς επηρέαζει η νέα αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο τους δανειολήπτες

Όπως μετέδωσε πρόσφατα το money.usnews.com που επικαλέστηκε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια της  στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου,  λόγω ανησυχίας υψηλού πληθωρισμού αλλά και λόγω του γεγονότος οτι η  Eυρωζώνη θα μπει σε ύφεση.

Αυτό ανέφεραν οικονομολόγοι επενδυτικών οίκων που συμμετείχαν σε σχετική  δημοσκόπηση του Reuters που έγινε από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 21 του ίδιου μήνα και επεσήμαναν πως:

  •  Η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης στις 15 Δεκεμβρίου, το οποίο θα διαμορφωθεί στο 2%.
  • Το ίδιο θα κάνει η Τράπεζα και με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης. Δηλαδή αυτό θα διαμορφωθεί στο 2,50%.

Την άποψη αυτή για το επιτόκιο καταθέσεων συμμερίστηκε η πλειοψηφία των οικονομολόγων της δημοσκόπησης (δηλαδή οι 45 οικονομολόγοι από τους 62 ερωτηθέντες) .Ωστόσο την ίδια ώρα 14 οικονομολόγοι της δημοσκόπησης εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια της κατά  75 μονάδες βάσης όπως έκανε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της.  Ενώ μόνο τρεις οικονομολόγοι είπαν ότι η ΕΚΤ θα αυξησει τα επιτόκια της κατά  25  μονάδες βάσης

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.