Quantcast
Στεγαστικά δάνεια: Σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται άτοκα - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Στεγαστικά δάνεια: Σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται άτοκα – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

 Τις περιπτώσεις των πολιτών που θα λαμβάνουν άτοκα τα στεγαστικά δάνεια, στο πλαίσιο του προγράμματος  «Σπίτι μου» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε ο κ.Χατζηδάκης τα στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται άτοκα:

α) όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι (25-39) ετών με τρία και πλέον παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή

β) όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι, το οποίο, κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής του δανείου (π.χ. 30 έτη), αποκτήσει τρία παιδιά.

Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να στηρίξει ακόμα περισσότερο τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας

Για τα στεγαστικά δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1%

Επίσης μίλησε και τα στεγαστικά δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1%.  Όπως είπε , το πρώτο τρίμηνο του 2023, προβλέπεται να αρχίσει η χορήγηση στεγαστικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% (έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα) σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, τα οποία θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.

Σύμφωνα με παραδείγματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

  • Ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275-285 ευρώ, αντί για 415 ευρώ, που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα σημερινά επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος στην περίπτωση αυτή είναι 1.680 ευρώ.
  • Ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει σπίτι αξίας 150.000 ευρώ, θα πληρώνει μηνιαία δόση 434 ευρώ, αντί για 654 ευρώ, που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα σημερινά επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος εν προκειμένω είναι 2.640 ευρώ.

Οι νέοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με τα πρόσφατα διευρυμένα κριτήρια, προκειμένου να μπορούν να λάβουν τα χαμηλότοκα δάνεια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες). Στην περίπτωση εξάντλησης των πόρων προβλέπεται ο διπλασιασμός του ποσού των χορηγούμενων δανείων.

Νέες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να υλοποιήσει το πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 21,5 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη μίσθωση – σε πρώτη φάση – άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Τα σπίτια αυτά που ήταν παραχωρημένα σε ιδιώτες και νοικιάζονταν σε μετανάστες, θα είναι διαθέσιμα, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Το υπουργείο Εργασίας θα προσφέρει για ακόμα τρία έτη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών το ίδιο χαμηλό ποσό ενοικίου που λάμβαναν από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ. Οι ιδιοκτήτες, που θα προσφέρουν τα σπίτια τους, θα έχουν εγγυημένο ενοίκιο, που θα καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ.

Ωφελούμενοι είναι 2.500 νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το χρονοδιάγραμμα, που έχει οριστεί, είναι ότι, έως τον Δεκέμβριο, θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για καταβολή των μισθωμάτων που λάμβαναν, για επιπλέον τρία έτη, θα ακολουθήσει, (έως τον Φεβρουάριο του 2023), η δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής προς τους ωφελούμενους και, από τον Μάρτιο, θα ξεκινήσει η στέγαση των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής των διαμερισμάτων, όπου χρειάζεται.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.