Quantcast
Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τις 120 δόσεις - enikonomia.gr
share

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

δημοσιεύτηκε:

Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα μπαίνει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και βιώσιμες επιχειρήσεις να εξοφλούν σε ως και 120 δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία και τα ταμεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την τρόικα και εκτιμούν ότι θα δώσει γρήγορα το τελικό «οκ». Η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Κομβικό σημείο του σχεδίου που είχε παρουσιάσει η εφημερίδα “Αγορά” είναι ότι κάθε περίπτωση οφειλέτη θα είναι απόλυτα προσωποποιημένη και θα εξετάζεται η εισφοροδοτική και φοροδοτική ικανότητά του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει και ποιες είναι οι ακριβείς δυνατότητές του ώστε να ενταχθεί στο σύστημα και αποπληρώσει τις οφειλές του.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι η συνέπεια στην εκπλήρωση των τρεχουσών υποχρεώσεων του σε ταμεία και εφορίες, ώστε να πείσει ότι είναι σοβαρά διατεθειμένος να ενταχθεί στη διαδικασία ρύθμισης των παλιών οφειλών του.

Όσο μικρότερο αριθμό δόσεων (αρχής γενομένης από τις 12) επιλέξει ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό μείωσης των προσαυξήσεων και των προστίμων- πρόσθετων τελών. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερος γίνεται ο αριθμός των δόσεων (έως και τις 120 δόσεις) που θα καθοριστούν με τη ρύθμιση, τόσο θα περιορίζεται το «κούρεμα» των προσαυξήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων θα βρίσκεται επίσης σε άμεση συσχέτιση και αφ’ ενός με το ύψος των οφειλών τής επιχείρησης και αφ’ ετέρου με την «υγεία» των οικονομικών μεγεθών της.
Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, θα πρέπει να αναμένουν την ανταπόκριση των πιστωτών τους. Η αίτηση θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, είναι το έντυπο Ε1 της τελευταίας τριετίας ή πενταετίας καθώς και το έντυπο Ε9 που θα απεικονίζει την ακίνητη περιουσία. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα, τότε θα θεωρείται ότι ο οφειλέτης δεν είναι βιώσιμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια βιωσιμότητας για τους μικρούς επιχειρηματίες (απλογραφικό λογιστικό σύστημα) θα είναι τόσο τα θετικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων όσο και ένα κριτήριο βασιζόμενο στο αριθμητικό αποτέλεσμα της διαίρεσης των συνολικών υποχρεώσεών τους προς τα ως άνω αποτελέσματά τους.
Ευνοημένοι θα είναι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι μεγάλες επιχειρήσεις που στο παρελθόν είχαν αποκλειστεί από τον «νόμο Δένδια», ο οποίος έβαζε όρια σύμφωνα με τον τζίρο των επιχειρήσεων. Το σύστημα θα είναι απόλυτα αυτοματοποιημένο σε όλα τα στάδια, προκειμένου να μην υπάρχουν «παράθυρα» για διακριτική μεταχείριση σε επόμενα στάδια των διαδικασιών

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.