Quantcast
Στο έλεος της ακρίβειας: Χαώδης η απόσταση στις τιμές από τον παραγωγό μέχρι το ράφι – Παραδείγματα με τιμολόγια - enikonomia.gr
share

Στο έλεος της ακρίβειας: Χαώδης η απόσταση στις τιμές από τον παραγωγό μέχρι το ράφι – Παραδείγματα με τιμολόγια

δημοσιεύτηκε:

Στο έλεος της ακρίβειας βρίσκονται οι καταναλωτές και σε απόγνωση οι παραγωγοί καθώς βλέπουν τα προϊόντα τους να φεύγουν από τα χέρια τους σε πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες όμως εκτινάσσονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Όπως φαίνεται σε τιμολόγια που εξασφάλισε και παρουσίασε η εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» στο OPEN, αγελαδινό γάλα πωλείται από κτηνοτρόφο στα 0,53 ευρώ, ενώ παραγωγός πιπεριάς Φλωρίνης πουλά τα προϊόντα του στο 1 ευρώ το κιλό και στο ράφι των λιανεμπορικών αλυσίδων τροφίμων φτάνουν στα 2,80 με 3 ευρώ το κιλό.

Όπως είπε ο κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο, Αντώνης Τσίτσας σχετικά με το γάλα, «τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο το αγελαδινό γάλα είχε μια πτώση στην τιμή πώλησης από τον παραγωγό κατά 7-8 λεπτά. Στο ράφι τους τελευταίους δύο μήνες έχει ανέβει κατά 0,35 ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι επικαλούνται αύξηση των λειτουργικών εξόδων, το μεταφορικό κόστος κ.α. λες και ο παραγωγός δεν έχει λειτουργικά έξοδα».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα και ένα άλλο αγροτικό προϊόν, τα μήλα, περιγράφοντας ότι η τιμή πώλησης του μήλου είναι στα 0,20 ευρώ και με την καλύτερη συσκευασία μπορεί να φτάσει στα 0,52 ευρώ. Ωστόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει μήλο που να κοστίζει φθηνότερα από 1,5 ευρώ.

Ο κ. Τσίτσας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν έλεγχοι. Ας πάρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τα τιμολόγια των παραγωγών και των κτηνοτρόφων και να πάνε στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν υπάρξουν πρόστιμα και όταν λέμε πρόστιμα, όχι στα λόγια, ο παραγωγός θα φτωχαίνει και ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να τα αγοράσει».

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος με τη σειρά του τόνισε ότι πρόκειται για στρέβλωση στην αγορά.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.