Quantcast
Συντάξεις: Νέες διευκρινίσεις για τις αυξήσεις του 2023 - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Νέες διευκρινίσεις για τις αυξήσεις του 2023

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις που θα δοθούν το 2023  στις κύριες και επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ.Χατζηδάκης σχετικά με τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις,  «οι ρυθμίσεις θα είναι δίκαιες. Δεν θα αδικηθεί κανένας. Θα υπάρχει αύξηση και για τα δύο σκέλη, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις».  Ωστόσο όσον αφορά στον τρόπο που θα γίνουν οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις το 2023 ξεκαθάρισε πως αυτές « έχουν δικούς τους κανόνες  για το πώς αυξάνονται. Έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του Ταμείου, διότι απαγορεύεται εδώ και χρόνια να επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το Ταμείο. Άρα γίνεται ένας υπολογισμός και φαίνεται ποιες είναι οι αντοχές του Ταμείου και γίνονται οι καταβολές ».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Αυξήσεις στις συντάξεις: Πότε ακριβώς θα δοθούν στους δικαιούχους

Οι αυξήσεις στις συντάξεις αναμένεται να δοθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2023 είτε με τις συντάξεις Μαρτίου 2023 είτε με τις συντάξεις του Απριλίου 2023  στους δικαιούχους . Ωστόσο σημειώνεται ότι το ακριβές ποσοστό αύξησης στις συντάξεις θα ανακοινωθεί μόλις η ΕΛΣΤΑΤ γνωστοποιήσει τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.

Επίσης επισημαίνεται πως οι αυξήσεις αυτές αφορούν στις κύριες συντάξεις όλων των ταμείων, καθώς οι αυξήσεις στις επικουρικές θα δοθούν μόνο με απόφαση Ταμείου . Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων για τις αυξήσεις αυτές τα εξής:

  • Ολόκληρη αύξηση στη σύνταξη θα δουν όσοι έχουν στο ενημερωτικό τους σημείωμα μικρή/ θετική προσωπική διαφορά ή αρνητική (μηδέν /μείον) και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, μετά τις 13/5/2016
  • Ωστόσο μηδενική αύξηση στη σύνταξη τους θα έχουν ορισμένοι συνταξιούχοι λόγω συμψηφισμού της αύξησης με προσωπική διαφορά.
  •  Ένα σχετικό παράδειγμα είχε παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:  Συνταξιούχος λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ. Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα “κλειδώσουν” στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 52,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 630 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.