Quantcast
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα - Τι αλλάζει το 2025 στα πρόστιμα - enikonomia.gr
share

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα – Τι αλλάζει το 2025 στα πρόστιμα

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  “MyCar “αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο όπου οι κάτοχοι των οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητό τους θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες, αφού πρώτα πληρώσουν τα  τέλη κυκλοφορίας  τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με το χρονικό διάστημα επανεκκίνησης.

Δηλαδή όσοι θέλουν να θέσουν το όχημα τους σε ψηφιακή άρση ακινησίας τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα: 

  • Αρχικά θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ” MyCAR” με τους κωδικούς του taxisnet .
  • Και μετά θα πρέπει να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

Διευκρινίζεται δε πως οι πολίτες που έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην Εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης. Και μετά θα πάρουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Εάν όμως υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα και θέλουν να γίνει άρση της ακινησίας, τότε θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι σε αυτό. 

Επίσης  επισημαίνεται πως ο πολίτης έχει το δικαίωμα να άρει το όχημα  μόνο 1 φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα  πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Τα ποσά

Σημειώνεται πως το διάστημα που μπορεί κάποιος να πάρει πίσω τις πινακίδες δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 1 μήνα και το ύψος των τελών υπολογίζεται αναλογικά με βάση τους μήνες κυκλοφορίας. Δηλαδή εάν ο πολίτης  θέλει να επανακυκλοφορήσει το όχημα του:

  • για 1 μήνα, τότε θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας.
  • για 2 μήνες, τότε θα καταβάλλει  τα 2/12 των τελών κυκλοφορίας.
  • για 3 μήνες, τότε θα πληρώσει  τα 3/12 των τελών κυκλοφορίας.
  • για 4 μήνες, τότε θα πρέπει να εξοφλήσει  τα 4/12 των τελών κυκλοφορίας κλπ.

Παραδείγματα

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια παραδείγματα αναφορικά με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα:

  • Εάν κάποιος έχει ένα όχημα 2.000 κυβικών εκατοστών με τέλη κυκλοφορίας ύψους 615 ευρώ, τότε για να προχωρήσει σε άρση ακινησίας για 4 μήνες θα πρέπει να πληρώσει 205 ευρώ ενώ αν επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητο για 7 μήνες τότε  θα καταβάλλει 358,75 ευρώ.
  • Εάν κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο στην κατοχή του με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ, τότε για να άρει το όχημα του  για διάστημα 4 μηνών θα πρέπει να  πληρώσει τέλη που αντιστοιχούν σε 4/12 δηλαδή 100 ευρώ.
  • Για ετήσια τέλη 500 ευρώ και επανακυκλοφορία του οχήματος για διάστημα 3 μηνών, το ποσό ανέρχεται στα 125 ευρώ

Για τέλη ύψους 900 ευρώ και κυκλοφορία για διάστημα 6 μηνών, η οφειλή  είναι στα  450 ευρώ.

Πάντως εάν ο πολίτης πληρώσει τέλη κυκλοφορίας  για 2 μήνες, τότε μπορεί να άρει το όχημα του οποιοδήποτε χρονικό διάστημα  θέλει, ωστόσο τμήμα μηνός ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Έτσι αν κάτοχος αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 720 ευρώ καταβάλει 60 ευρώ για να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του τον Μάιο θα πρέπει στις 31 Μαΐου στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο έχει παρκάρει το όχημα. Αν δεν το πράξει από την 1η Ιουνίου τρέχει ο χρόνος για τη βεβαίωση του προστίμου που ανέρχεται σε 1.320 ευρώ (720Χ2 μείον 120 ευρώ).

Πρόστιμα: Τι  αλλάζει από το 2025

 Έρχονται αλλαγές από του χρόνου στα πρόστιμα για τη μη καταβολή τελών κυκλοφορίας. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών αναμένεται να θέσει εφαρμογή από το 2025  το σχέδιο για την επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών.  Δηλαδή, όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο.

Τι ισχύει σήμερα 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία,  το πρόστιμο διαμορφώνεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών κυκλοφορίας  ακόμα και εάν η πληρωμή τους καθυστερήσει κατά μια ημέρα.

Πάντως σήμερα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας :

  • Τα καινούρια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 1-1-2021 ,εφόσον  όμως  εκπέμπουν λιγότερα από 122 gr/Km.
  • Αλλά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.