Quantcast
Τέλος επιτηδεύματος: Έτσι θα γίνει η κατάργησή του - enikonomia.gr
share

Τέλος επιτηδεύματος: Έτσι θα γίνει η κατάργησή του

δημοσιεύτηκε:

Τη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης κατά 20% το 2025, επιπλέον 30% το 2026 και θα καταργηθεί πλήρως το 2027.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα τέλος επιτηδεύματος από 600 ευρώ έως και 1000 ευρώ σε ετήσια βάση καταβάλουν συγκεκριμένοι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Αναλυτικά:

• 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

• 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

• 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

• 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Εάν όμως διακόπτεται η δραστηριότητα  μέσα στη χρήση, τότε το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.

Ποιοι απαλλάσσονται φέτος

Ωστόσο δεν θα καταβάλουν φέτος τέλος επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους τουλάχιστον για 3 μήνες εντός του 2022. Η δυνατότητα αυτή δίνεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις που:

  • Τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Έχουν αυξήσει τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν μια επιχείρηση προσέλαβε την 1η Οκτωβρίου 2022 έναν εργαζόμενο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τότε για τη χρήση του 2022 η επιχείρηση θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος των 1.000 ευρώ.

Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται και:

  • Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  • Έμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.
  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία το τέλος μειώνεται κατά 40% τα επόμενα 3 χρόνια. Επίσης απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.